Novi cee’d maksimalno varen po EuroNCAP

Novi Kia cee’d je pri najnovejših preizkusnih trkih osvojil maksimalnih 5 zvezdic po EuroNCAP. 5-vratna različica je prejela visoke ocene v prav vseh kategorijah – pri zaščiti odraslih potnikov (89% vseh možnih točk), zaščiti otrok (88%) in dodatni varnostni opremi (86%). Ob tem je potrebno omeniti, da je pri dinamičnem delu zaščite otrok prejel maksimalno število točk. Poleg tega je novi cee’d ocenjevalce EuroNCAP navdušil z
elektronskim nadzorom stabilnosti, ki je postal obvezni del testa.

Sicer je bila že prejšnja generacija cee’da leta 2007 prva Kia (in sploh prvi model katerega koli korejskega avtomobilista), ki je osvojila vseh 5 zvezdic po EuroNCAP. Ob tem je treba povedati, da so se v zadnjih petih letih kriteriji za najboljšo oceno bistveno zaostrili, kar predstavlja čedalje težjo nalogo za vse avtomobilske proizvajalce. Zato je cee’dova najvišja ocena še en dokaz Kiine predanosti zagotavljanju maksimalne varnosti za vse udeležence v prometu.

Standardna varnostna oprema novega cee’da med drugim vključuje varnostne zračne blazine in zavese, opozorilnike za nepripete varnostne pasove (spredaj in zadaj), ESC stabilnostni sistem s pomožnim sistemom VSM za ohranjanje smerne stabilnosti, HAC sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, ter ESS sistem s saodejnim vklopom vseh smernikov pri nenadnem zaviranju v sili.

Poleg starega in novega cee’da je še pet Kiinih modelov (Rio, Venga, Soul, Sportage in Sorento) prejelo vseh 5 zvezdic po EuroNCAP.

Podobne objave

Dodaj odgovor