Ali je res potrebno menjati zavorno tekočino?

Zavorna tekočina je ena najpomembnejših tekočin v vozilu, saj je od nje odvisno varno in učinkovito ustavljanje. Je tista, ki preko zavornih cevi prenaša pritisk od zavornega pedala do zavornih ploščic. Izpolnjevati mora visoke zahteve. V tekočem stanju mora ostati pri temperaturi od – 40 do + 140 °C.

Zavorni sistem je najpomembnejši varnostni sistem na vsakem vozilu, zato ga moramo redno preverjati ter vzdrževati. Zavore se ob vsaki vožnji dodatno  obrabijo. Večina voznikov obrabe zavor niti ne opazi. Po navadi na menjavo pomislijo šele, ko se zavorna pot izrazito podaljša, ko začne vozilo med zaviranjem zanašati na eno stran ali pa, ko se zasliši kovinsko drgnjenje.

Zavorna tekočina sčasoma izgubi svojo prvotno učinkovitost. Absorbira vlago v obliki vodne pare ali kondenza v sistemu, kar bistveno vpliva na najpomembnejšo lastnost zavorne tekočine – točko vrelišča. Če vsebnost vode v zavorni tekočini preseže 3%, tekočina že pri normalni uporabi zavor lahko zavre, ustvarijo se parni mehurčki, ki lahko povzročijo resno okvaro zavornega sistema in s tem ogrozijo varnost vas in ostalih udeležencev v prometu.

V naši delavnici, med rednimi servisi, vedno preverjamo tudi nivo zavorne tekočine, pri tem pa upoštevamo, da je zamenjava potrebna na vsaki DVE leti. Pri vozilih, ki so v tovarniški garanciji se zavorna tekočina redno menja. Opozorili bi na to, da je potrebno zavorno tekočino menjati tudi po poteku garancije, morda še pogosteje, saj so nekateri deli zavornega sistema že obrabljeni ter postarani, kar botruje k še večjemu  ter hitrejšemu vdoru vlage v sistem.

Pravočasna menjava zavorne tekočine nudi vam in vašim sopotnikom v avtomobilu večjo varnost in zanesljivost pri vožnji.

Vabimo vas v naši servisni delavnici PAN-JAN Trebnje in Ivančna gorica, kjer vam bo usposobljeno strokovno osebje pregledalo ter po posvetu z vami zamenjalo zavorno tekočino in dotrajane dele zavornega sistema, saj je varnost vas in vaših najbližjih na prvem mestu.

Mitja Ficko

 

Podobne objave