Temperature padajo

Kot se vi oblečete v dodatne sloje in iz globin omare potegnete zimi primerna oblačila, je potrebno tudi vaše vozilo pripraviti na zimo. S pravilno pripravo si lahko prikrajšate marsikatero skrb in finančno bolečino, krati pa bo vaše vozilo bolj varno za vas in ostale v prometu.

Toplo vreme oblaži težave avtomobila, ki jih lahko ne opazimo ali pa nam ne povzročajo preglavic. V nizkih temperaturah pa nam lahko navidezno majhne težave pokvarijo dan in nas avto pusti na cedilu, ko je najmanj primerno. Upoštevajte par preventivnih točk, ki vam bodo olajšale mrzle mesece.

Preverite stanja akumulatorja

Akumulator je prva stvar, ki zataji v mrzlem vremenu. Kapaciteta akumulatorja drastično pade v mrzlem vremenu, zato je pomembno, da jo daste na test. V toplih mesecih lahko na opazite nikakršnega problema, v mrzlem zimskem jutru pa vas lahko pusti na cedilu.

Pnevmatike so najpomembnejše

Vaše pnevmatike so vse, zaradi česar ostanete na cesti. Razlika med dobrimi in slabimi pnevmatikami je lahko usodna. Tisti, ki se ne vozite veliko lahko ne izrabite profila na pnevmatiki 5, 6 ali celo več let, pa takšna pnevmatika vseeno ni več varna. Guma z leti postaja trda in ne deluje več tako dobro kot bi morala. Ostali pa preverite milimetre profila. Zakonski minimum je pomemben za policijo, za varno vožnjo je bolje imeti malo več kot minimalne 3 milimetre. Površina na katerih se vse štiri pnevmatike skupaj dotikajo tal je namreč velika približno za A4 list papirja. Na snegu pa je situacija še bolj pretresljiva, saj trenje med tlemi ne ustvarja pnevmatika sama, temveč natlačen sneg v profilu gume s snegom na tleh. Seštejte ena plus ena in temeljito preglejte svoje pnevmatike.

Preverite olje

Staro olje ne deluje dobro pri mazanju notranjosti motorja, prav tako kot premajhna količina olja. Preverite nivo olja in ga dolijte. Če je prišel čas za redni servis, se čim prej naročite pri vašemu serviserju.

Čisto vetrobransko steklo je zlata vredno

Umazane in mokre ceste, pršec za avtomobili pred vami, megla, dež, sneg … Nove metlice in poln rezervoar tekočine za pranje stekel, vam bodo prišli še kako prav, na cestah v zimskem vremenu.

Uporabljajte klimatsko napravo

Klimatska naprava je nadvse uporabna tudi v zimskih mesecih. Zelo učinkovito suši vlažen zrak v avtomobilu in preprečuje rošenje stekel. Zato preverite stanje filtrov za notranje prezračevanje, saj vam stari in zamašeni z umazanijo ne koristijo kot bi morali.

Vidnost na cesti vam lahko reši življenje

Preverite stanje in zamenjajte žarnice v avtomobilu, saj je vidnost v zimskih mesecih večinoma veliko slabša kot poleti. Priporočamo tudi, da imate dodaten paket žarnic za vsak primer.

Če se odpravljate na daljšo pot, si v prtljažnik spakirajte paket za v primeru sile

Greste na daljšo pot, ujame vas snežna nevihta, zastoj je popolnoma zablokiral avtocesto, vam pa zmanjkuje goriva. V prvi vrsti vedno poskrbite, da imate preveč goriva za določeno pot. Za paket v sili pa vam svetujemo, da spakirate dodatno odejo, rokavice in topla oblačila, dodatno vodo in prigrizke, baterijsko svetilko, močno vrv in električne kable za zagon vozila. V dobi pametnih telefonov pa je dobro imeti tudi polnilni kabel za telefon pri roki.

Imejte v mislih te korake in vaša izkušnja na zimski cesti bo veliko bolj prijetna. Veliko vas pa večino izmed teh stvari ne zna preveriti ali pa za to nimate časa. Zaupajte vaše vozilo našim strokovno usposobljenim serviserjem v Trebnjem in Ivančni Gorici. Na pregled vašega vozila se lahko naročite tu: www.panjan.si/storitve/servis/

Podobne objave