tehnični pregledi panjan

Tehnični pregledi in registracija vozil

Vsakega voznika enkrat na leto čaka za mnoge neljub opravek – podaljšanje registracije vozila. Pred tem mora lastnik skleniti ustrezno zavarovanje, plačati cestno takso oziroma cestnino, vozilo mora uspešno prestati tehnični pregled, voznik pa podaljšanja registracije ne more opraviti brez veljavnega osebnega dokumenta in prometnega dovoljenja.

registracija vozil pri podjetju panjan

Vendarle vse ni tako zlovešče, saj lahko celoten postopek opravite na enem mestu, na primer v avtohiši Pan-Jan. Registracija vozila vam ne bo vzela veliko časa, če boste nanjo prišli z vsemi potrebnimi dokumenti (osebni dokument, prometno dovoljenje). Najprej vas čaka tehnični pregled vozila (potrjen zapisnik zanj pa ob registraciji vozila ali ob njenem podaljšanju ne sme biti starejši od 30 dni). Že pred tem lahko podaljšate/uredite avtomobilsko zavarovanje (lahko pa ga sklenete ob samem postopku registracije). Na koncu le še plačate cestnino in podaljšate registracijo. Podatki, vpisani v prometno dovoljenje in listino o homologaciji vozila se morajo ujemati z dejanskim stanjem vozila.

Izračun registracije

Izračun stroškov registracije vozil je odvisen od tega, kakšno vozilo imate (osebni avtomobil, kolo z motorjem, tovorno vozilo …), koliko stane tehnični pregled vozila, koliko znaša letna dajatev za uporabo cest, za kako dolgo želite vozilo registrirati (od enega do 12 mesecev), števila izdanih registrskih tablic ter upravnega postopka registracije vozil.

Veljavnost tehničnega pregleda: pogostost opravljanja tehničnih pregledov motornih in priklopnih vozil določa 50. člen Zakona o motornih vozilih.

Kdaj na tehnični pregled vozila?

Tehnični pregled vozila ima v naprej določeno veljavnost.

Motorna in priklopna vozila opravijo prvi tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji, nato pa vsaki dve leti do osmega leta starosti.

Lahki priklopniki, bivalni priklopniki, traktorski priklopniki ter priklopna vozila za prevoz čolnov, vodnih skuterjev in drugih priprav za šport in prosti čas, katerih največja dovoljena masa presega 750 kg in ne presega 3,5 tone, opravijo prvi tehnični pregled štiri leta po nakupu oz. prvi registraciji ter nato vsaka štiri leta.

Koliko stane tehnični pregled vozila?

Cene tehničnih pregledov so odvisne od tega, kakšno vozilo imate – za motorno kolo in kolo z motorjem boste na primer odšteli okoli 18 evrov, za osebni avtomobil med 34 in 43 evrov, za traktor 23 evrov, za tovorno vozilo, odvisno od velikosti, pa od 34 do 90 evrov.

Koliko stane cestna taksa?

Cestno takso oziroma letno dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu plačujejo uporabniki cest za cestna motorna vozila in priklopna vozila, letne dajatve pa ni treba plačevati za traktorje, traktorske priklopnike, kolesa z motorjem in lahke priklopnike. Lastnik motornega oziroma priklopnega vozila plača letno dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu pred postopkom izdaje prometnega dovoljenja. Plačilo letne dajatve je običajno za eno leto, lahko pa je tudi za krajše oziroma daljše obdobje od enega leta. Cena cestnine je odvisna od vrste avtomobila, točen znesek za svoje vozilo pa lahko izračunate s pomočjo kalkulatorja, ki ga najdete tudi na spletni strani podjetja Pan-Jan d.o.o. S 1. januarjem 2017 začne veljati nov cenik cestnine za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, ki se delijo v dve skupini – R3 (prvi cestninski razred) in R4 (drugi cestninski razred).

Kako poteka registracija novega vozila?

Registracija novega vozila se prične, ko lastnik poda predlog zanjo, kar lahko stori na upravni enoti, pri organizacijah, ki opravljajo tehnične preglede vozil ali podjetjih, ki prodajajo vozila.

Lastnik prometno dovoljenje in registrsko tablico pridobi ob predložitvi dokazov o lastništvu vozila (na primer z računom ali pogodbo o nakupu), urejenem zavarovanju, plačani cestnini, taksah in osebnem dokumentu. Za upravno takso boste odšteli 14,19 evra, za tiskovino in registrske tablice med 4,05 evra za preizkusne samolepilne do 10,68 evra za kovinske največje velikosti, stroški obrazca prometnega dovoljenja z ovitkom znašajo 1,28 evra.

Kako registriramo tovorno vozilo?

tehnični pregled tovornjakov

Registracija tovornega vozila poteka podobno – urejeno morate imeti zavarovanje za tovornjak, plačati letno dajatev za uporabo cest ter opraviti tehnični pregled vozila. Cena tega je odvisna od teže oziroma velikosti vozila. Za tehnični pregled vozila do 2,5 tone boste odšteli 34 evrov, za vozilo (N1) nad 2,5 tone 43 evrov, za tovorno vozilo (N2) nad 3,5 tone 78 evrov, za tovorno vozilo (N3) nad 12 ton pa 90 evrov.

Registracija traktorjev

Poteka na sedežih podjetij, kjer opravljajo tudi njihove tehnične preglede (zanj boste odšteli okoli 23 evrov), od marca do oktobra pa večina teh podjetij tehnične preglede za traktorje organizira tudi na terenu po različnih krajih. Sezname krajev in točne lokacije objavljajo sproti na spletnih straneh teh podjetij in organizacij, pa tudi v različnih lokalnih glasilih. Za traktorje in traktorske priklopnike letne dajatve za uporabe cest ni treba plačevati.

Registracija motornih koles

Registracija kolesa z motorjem, motorna kolesa in štirikolesnikov se opravi na istih mestih kot registracija ostalih vozil, potrebna je tudi ista dokumentacija. Prvi tehnični pregled mora biti opravljen, ko je vozilo staro štiri leta, do osmega leta starosti vozila se pregledi opravljajo na vsaki dve leti, zatem pa vsako leto. Cena tehničnega pregleda je 17,65 evra.

Doslej registracija koles s pomožnim motorjem (ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro) ni bila potrebna, kar se bo spremenilo maja 2017. Državni zbor je namreč sprejel novelo zakona o motornih vozilih, s čimer se spremeni definicija teh vozil, ki se jih sedaj uvršča med mopede. Po novem bo tako treba takšna vozila registrirati, zavarovati in zanje opraviti tehnični pregled.

Podobne objave