Trije milijoni uspehov

ŠKODA je izdelala že trimilijonti primerek modela Fabia. Jubilejni avto – bela ŠKODA Fabia GreenLine – je včeraj zapeljal s proizvodnega traku v matični tovarni v Mladi Boleslav. To izrazito varčno in zato tudi okolju prijazno izvedbo je naročil kupec iz Nemčije.

Priljubljeni kompaktni avtomobil češke avtomobilske znamke je na trgu prisoten že od leta 1999. Do danes je bilo skupno izdelanih 1.788.063 primerkov ŠKODA Fabia prve generacije in še 1.211.937 primerkov ŠKODA Fabia druge generacije. ŠKODA Fabia je s tem takoj za modelom ŠKODA Octavia eden od najuspešnejših proizvodov češke znamke. Samo v letu 2011 se je število prodanih vozil ŠKODA Fabia v svetovnem merilu povečalo za več kot 16 odstotkov, na okrog 267.000 primerkov. Danes tako na ta model
odpade več kot četrtina svetovne prodaje te avtomobilske znamke.

“ŠKODA Fabia ima pomembno vlogo v zgodbi o uspehu znamke ŠKODA, prav tako pa ji pripada osrednja vloga tudi v naši strategiji rasti 2018,” je poudaril predsednik uprave družbe ŠKODA, prof. dr. h.c. Winfried Vahland.

“To vozilo je pred približno 13 leti kot tedaj tretja modelska serija predstavljalo enega od mejnikov našega podjetja. Ne le, da smo od takrat izdelali tri milijone primerkov ŠKODA Fabia, pač pa smo letni obseg prodaje naše celotne modelske palete več kot podvojili. Te številke zgovorno pričajo o uspehu modela na mednarodnih trgih in o razvoju znamke,” je dodal Vahland.

Model ŠKODA Fabia danes izdelujejo na Češkem, Kitajskem, v Rusiji in Indiji, prodajajo pa ga v 103 državah. Od leta 2007 je ta avtomobil znamke ŠKODA na voljo tudi v okolju prijaznejši izvedbi GreenLine. Po zaslugi tehnoloških inovacij, kot sta sistem start-stop in regeneracija zavorne energije, porabi ŠKODA Fabia GreenLine samo 3,4 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov. Emisija CO2 znaša pri sodobnem dizelskem agregatu 1.2 TDI CR DPF/55 kW samo 89 g/km.

ŠKODA Fabia je v obeh izvedbah – s kompaktnim zadkom in kot karavan – vedno znova tudi osnova za privlačne posebne modele. Tako je tovarna ŠKODA leta 2011 v znamenje spoštovanja do avtomotošportnih uspehov znamke na trg pripeljala športno različico Fabia Monte Carlo. Z rally vozilom ŠKODA Fabia Super 2000 so leta 2011 dosegli zmago na svetovnem prvenstvu v rallyju in osvojili naslov na tekmovanju Intercontinental Rally Challenge IRC.

Prva generacija modela ŠKODA Fabia je bila premierno predstavljena leta 1999, izdelovali pa so jo osem let. Druga generacija je bila prvič predstavljena na ženevskem avtomobilskem salonu leta 2007. Prodajati so jo začeli aprila 2007, najprej kompaktni model, kasneje pa še v izvedbi Combi. Obe karoserijski različici sta v začetku leta 2010 doživeli temeljito prenovo.

Podobne objave

Dodaj odgovor