Škoda Enyaq iV in Škoda Fabia na testu Euro NCAP

Mladá Boleslav (Češka), 4. januar 2022 – Visoko priznanje za Škoda Auto: Evropski program za ocenjevanje novih vozil (Euro NCAP) je popolnoma električni SUV Škoda Enyaq iV in četrto generacijo modela Škoda Fabia razglasil za najboljša v njunih razredih za testno leto 2021. To pomeni, da sta oba modela najvarnejša med vsemi vozili, ki so jih v njunih razredih preizkusili v letu 2021. Enyaq iV se je na referenčnem preizkusu naletne varnosti s 86 odstotki vseh možnih točk izkazal kot doslej najvarnejši SUV. Nova Fabia je z 78 odstotki dosegla najvišjo oceno med kompaktnimi avtomobili, testiranimi v letu 2021. Škoda Auto je edini proizvajalec, ki je v seriji “razredni zmagovalci leta 2021” zastopan z dvema voziloma. Od leta 2008 je vseh 14 novo predstavljenih Škodinih modelov na testiranju Euro NCAP dobilo najvišjo oceno pet zvezdic.

Euro NCAP redno sestavlja seznam vozil, ki so se v enem letu v svojem razredu najbolje odrezala na referenčnem preizkusu naletne varnosti. Za leto 2021 sta med temi razrednimi zmagovalci dva Škodina modela: Škoda Enyaq iV v razredu SUV-jev in Škoda Fabia v razredu kompaktnih avto­mobilov. Škoda je tako edini proizvajalec, ki ima za leto 2021 dva razredna zmagovalca. Enyaq iV in Fabia sta 13. in 14. zaporedni novi model znamke Škoda, ki je od leta 2008 za vse testirane modele brez izjeme prejela najvišjo oceno pet zvezdic. Tretja generacija modela Fabia je že leta 2014 prejela nagrado za najboljšega v razredu. Ker so zahteve na testu Euro NCAP vedno strožje, je primerjava razrednih zmagovalcev mogoča le za koledarski leti 2020 in 2021. Takrat so namreč za vozila veljali enaki preizkusni pogoji.

Škoda Enyaq iV je leta 2021 na testiranju Euro NCAP dobil najvišjo oceno pet zvezdic in 86 odstot­­­­­kov vseh možnih točk. Prvi model znamke Škoda, ki temelji na modularni platformi za električna vozila koncerna Volkswagen, je na obsežnih preizkusnih trkih in varnostnih testih Evropskega programa za ocenjevanje novih vozil dosegel odlične rezultate, zlasti na področju zaščite potnikov. S kombinacijo 94 odstotkov najvišjega možnega števila točk za zaščito odraslih v vozilu in 89 odstot­kov za zaščito otrok, ki potujejo z njimi, Škodin SUV postavlja absolutni rekord med ocenami na testih Euro NCAP, ki so se z letom 2020 ponovno zaostrili. To odlično oceno je potem le enkrat preseglo vozilo višjega avtomobilskega razreda.

Na testu Euro NCAP je k dobri oceni nove Škode Fabie pripomoglo dodatno povečanje varnosti, ki ga je prinesel prehod na prečno modularno platformo MQB-A0 koncerna Volkswagen, ki je med drugim prvič omogočila uporabo sedmih sodobnih asistenčnih sistemov. Četrta generacija uspešnega modela je zbrala 78 odstotkov najvišjega možnega števila točk in je tako kot Enyaq iV blestela predvsem na področju zaščite potnikov s 85 odstotki možnih točk za zaščito odraslih in 81 odstotki najvišjega možnega števila točk za varnost otrok.

Evropski program za ocenjevanje novih vozil (Euro NCAP) so leta 1997 ustanovili predstavniki prometnih ministrstev, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in raziskovalnih inštitutov iz osmih evropskih držav. Konzorcij ima sedež v belgijskem mestu Leuven in opravlja preizkusna trčenja z aktualnimi modeli vozil ter ocenjuje njihovo aktivno in pasivno varnost ter njihovo varnost v primeru reševanja. V pretek­lih letih so zahteve preizkusov nenehno postajale čedalje strožje in zdaj obsegajo različne scenarije trkov. Medtem ko so se sprva ocenjevali le rezultati preizkusnih trčenj, danes k skupni oceni pomem­bno prispeva ocenjevanje aktivnih varnostnih sistemov in asistenčnih sistemov.

Podobne objave