Sedmi ‘vajeniški avto’ znamke Škoda

Mladá Boleslav (Češka), julij 2020 – Scala je postala Slavia: udeleženci Škodine poklicne šole so se s poimenovanjem sedmega vajeniškega avta poklonili ustanovitvi današnjega podjetja Škoda Auto pred 125 leti. Václav Laurin in Václav Klement sta takrat svoja prva kolesa, ki sta jih razvila skupaj, prodajala pod blagovno znamko Slavia. Sedaj to ime nosi različica spider Škodinega kompaktnega modela Scala, ki je bil prvič osnova za projekt Škodine akademije, ki se odvija vsako leto od leta
2014. Unikatno vozilo so razvili in izdelali vajenci ter bo javnosti predstavljeno čez tri tedne.

Skupaj že sedmo vajeniško vozilo znamke Škoda se imenuje Škoda Slavia. Emocionalna različica spider Škode Scale je poklon začetkom znamke Škoda. Ob 125. obletnici ustanovitve podjetja ude­leženci Škodine akademije s svojim tradicionalnim projektom obujajo spomine na rojstvo češkega proizvajalca avtomobilov. Leta 1895 sta ustanovitelja Václav Laurin in Václav Klement v Mladi Boleslav najprej začela popravljati kolesa. Kmalu zatem sta zasnovala svoja prva kolesa in jih leta 1896 začela uspešno
prodajati pod blagovno znamko Slavia. Novo vozilo, ki so ga izdelali Škodini vajenci, tako ponovno obuja zgodbo o zgodovini podjetja.

Zgodovinsko ime se odlično poda ideji vajencev, ki želijo z moderno zasnovano Scalo potovati v davno preteklost, ko avtomobili sprva še niso imeli strehe. Klasični spider je divji in pristen. S svojo odprtostjo v vseh pogledih se Škoda Slavia oddaljuje od klasičnih konvencij ter predstavlja svobodno mišljenje in sproščeno brezskrbnost mlade generacije. Dejstvo, da je Slavia brez strehe, ponuja posebej intenzi­v­no doživetje vožnje. Druge načrtne spremembe karoserije omogočajo, da ima spider
še bolj športen značaj kot emocionalno zasnovana Scala.

Tradicija Škodinih vajeniških avtomobilov se odvija od leta 2014 in vajencem Škodine poklicne šole v Mladi Boleslav vsako leto omogoča, da zasnujejo, razvijejo in izdelajo spektakularno konceptno vozilo. Vsako izmed teh konceptnih vozil ponazarja kreativnost in prizadevnost Škodinega podmladka. Na ŠKODA Storyboardu sta objavljena kratka predstavitev štirih vajencev, ki so sodelovali pri prejšnjih pro­jektih, in pregled vseh dozdajšnjih vozil, ki so jih izdelali Škodini vajenci.

Leta 2013 je bila ustanovljena današnja Škodina akademija, kjer pod eno streho poteka usposabljanje maturantov in kariernih začetnikov ter nadaljnje usposabljanje zaposlenih in specialistov. Podpisu memo­randuma s sindikatom KOVO za subvencioniranje poklicnega usposabljanja leta 2014 je sledila pre­nova učilnic Škodine akademije. Škoda Auto je skupaj s sindikatom KOVO v usposabljanje in moder­nizacijo Škodine akademije v preteklih letih investiral več kot 300 milijonov čeških kron.

Ali ste vedeli, da …
– ime Slavia izvira iz slovanskega imena Slavia. To ime uporabljajo številna znana športna društva na Češkem, na primer češki nogometni klub Slavia Praga, ki je nedavno osvojil naslov prvaka. Njegov kapetan, Jan Bořil, je pred nekaj leti zaključil usposabljanje na Škodini poklicni šoli.
– je prvotni pomen izraza Slavia alegorija slovanstva v slovanski mitologiji. Druge znane oblike imena so Slavie ali Slávie, v slovenščini tudi Slavija ali Slava.
– je Slavia asteroid v glavnem asteroidnem pasu, ki ga je 18. maja 1972 odkril češkoslovaški astronom Antonín Mrkos v observatoriju Kleť blizu mesta Český Krumlov (koda IAU 046).
– je Slavia znana praška umetniška kavarna v stilu 30. let prejšnjega stoletja na obrežju reke Vltava.

Podobne objave