Priprava vozila na tehnični pregled

1. Kdaj je potreben tehnični pregled?

V kolikor niste prepričani, kdaj ima vaš avto tehnični pregled, je datum napisan na hrbtni strani prometnega dovoljenja. Pri naslednjih tehničnih pregledih, pa je datum naslednjega pregleda napisan na potrdilu o opravljenem tehničnem pregledu.

Na splošno pa velja, da je prvi tehnični pregled za osebna vozila, ko je vozilo staro 4 leta, naslednji pregledi si sledijo na vsaki 2 leti (do 8. leta starosti vozila), nato vsako leto.

2. Katere dokumente potrebujete?
Predno peljete vozilo na tehnični pregled, pripravite prometno dovoljenje in potrdilo o skladnosti. Za obnovitev zavarovanja imejte pripravljeno tudi staro polico. Ni potrebno, da vozilo na tehnični pregled pripelje njegov lastnik. Na tehničnem pregledu pregledamo vozilo in pripadajoče dokumente.

3. Kakšno vozilo pripeljati na tehnični pregled?

Za tehnični pregled je zelo zaželjeno, da je vozilo tako znotraj kot zunaj očiščeno, ter da so lepo vidne registerske tablice, mora biti nepoškodovano in po vašem mnenju brezhibno.
Edini način, da boste prepričani, ali bo avto opravil tehnični pregled je, da naredite servis vozila pred tehničnim pregledom.
Če je vaš rabljen avto že v letih in ga pred tehničnim pregledom ne peljete na redni servis imamo par nasvetov, kako ga čim bolje pripraviti na pregled.

4. Kako pripraviti rabljeno vozilo na tehnični pregled?
Pred tehničnim pregledom lahko veliko pomanjkljivosti odpravite sami in tako tudi privarčujete.

PREVERITE LUČI
Preverite pozicijske, zasenčene, dolge, zavorne luči, osvetlitev registrske tablice, meglenki spredaj ter meglenko zadaj, tudi smernike. Luči oz. svetlobna telesa morajo biti brez poškodb, rose, prav tako ne smejo biti močno obledele. Po potrebi zamenjajte žarnice.

PREVERITE PNEVMATIKE
Zimske pnevmatike morajo imeti minimalno 4mm, letne minimalno 1.6mm globine profila. Ne smejo biti razpokane ali imeti vidnih poškodb. Dotrajane pnevmatike nadomestite z novimi.

IZPUŠNI SISTEM
Poslušajte, ali vaše vozilo spušča nevsakdanje zvoke. Spreminjajoč zvok izpuha bi lahko pomenil okvaro izpušnega sistema. Površinske rjaste luknjice lahko pred pregledom popravite.

DELOVANJE MOTORJA
Med vožnjo bodite pozorni na znake kot so neustrezni zvoki in tresljaji pri delovanju motorja. Priporočamo, da pred tehničnim pregledom motor segrejete na delovno temperaturo, še posebej je to pomembno zato, ker pri bencinskem motorju katalizator opravlja funkcijo le, ko je segret, pri dizelskih se AdBlue vbrizgava le, ko je izpušni sistem segret. To sta zelo pomembna dejavnika pri čistoči izpuha.

PREVERITE TUDI:
Delovanje zvočnih signalov – hupe, kontrola tekočin, kontrola delovanja brisalcev, vzvratna ogledala.

OBVEZNA OPREMA VOZILA
Rezervno kolo z dvigalko in ključem ALI Kit za popravilo pnevmatike, varnostni trikotnik (UN/ECE R27), komplet za prvo pomoč (rok veljavnosti je odtisnjen na zadnji strani), rezervne žarnice ( kompletu potrebno imeti vse), zimska oprema (verige ob letnih pnevmatikah). Priporočena oprema je odsevni brezrokavnik, vlečna vrv in strgalo za led.

Priprave na tehnični pregled so pravzaprav enake kot bi morale biti priprave na varno vožnjo. Tehnični pregled zato ni nepotrebna formalnost, ampak pot do varne vožnje.

Za vsa dodatna vprašanja smo Vam z veseljem na voljo na TEHNIČNIH PREGLEDIH PAN-JAN Trebnje in Ivančna gorica.

Srečno in varno vožnjo vam želi kolektiv PAN-JAN.

Podobne objave