3 okoljski certifikati TÜV Nord za Kiine nove modele

Kia Motors je s strani TÜV Nord, neodvisnega združenja za tehnični nadzor, prejela priznanja za izjemne okolju prijazne dosežke za svoje tri nove modele. Trije novi modeli (novi cee’d, hibridna limuzina Optima in prenovljeni SUV Sorento) so prejeli certifikate ISO 14040 za življenjski cikel izdelka (Life Cycle Assessment – LCA). Poleg tega je tako prva kot tudi druga (pravkar predstavljena) generacija cee’da prejela certifikat ISO 14062 za okolju prijazno oblikovanje (Design for Environment –
DfE). Gre za dve najpomembnejši okoljski priznanji, ki ju podeljuje TÜV Nord.

LCA pregled preizkuša vpliv tako vozila kot tudi celotnega proizvodnega procesa na okolje skozi celotno življenjsko obdobje vozila, in upošteva vse dejavnike kot so izbira materialov, izpusti in recikliranje. DfE pregled preizkuša celoten dizajn izdelka z merjenjem različnih okolju prijaznih dejavnikov kot so zmanjšanje teže, uporaba recikliranih materialov, varčna poraba ipd.

Že od zgodnje faze razvoja izdelka se Kia poslužuje okolju prijaznih postopkov s ciljem pustiti karseda najmanjši vpliv na okolje. Kiin novi proces razvoja izdelka vključuje pet spodaj navedenih glavnih korakov, ki zajemajo razvoj, proizvodnjo, popravilo in razgradnjo vseh vozil Kia:
– Preverjanja stanja okolju prijaznih postopkov skozi celotno življenjsko obdobje vozila
– Izkoriščanje 3D risanja za preverjanje možnosti recikliranja
– Razčlenitev izdelka v razvojnem procesu za preverjanje možnosti recikliranja
– Uporaba okolju prijaznih materialov
– Racionalizacija proizvodnih procesov z izboljšanimi materiali in
poenostavljanjem oblikovanja delov.

Uvajanje tega novega sistema je prispevalo k izboljšanju celotnega proizvodnega procesa na področju zmanjšanja okoljskega odtisa vseh the prejemnikov certifikatov – novega cee’da, hibridne Optime in novega Sorenta. Letošnji certifikati ISO 14040 za življenjski cikel vozila so temeljili na 6 do 25-odstotem zmanjšanju emisij CO2 v celotnem proizvodnem procesu teh treh Kiinih modelov.

Kia je leta 2008 prvič prejela TÜV Nord certifikat za prvo generacijo cee’da, letos pa se je število njenih modelov, ki so prejeli to prestižno priznanje, že povzpelo na deset. Nemški TÜV Nord je mednarodno združenje za pregled in podeljevanje certifikatov, ki zaposluje več kot 70.000 inženirjev iz približno 70 držav, ki bedijo nad tem procesom na vseh industrijskih področjih.

Podobne objave

Dodaj odgovor