Slovaška tovarna še naprej odskočna deska za Kiino rastočo prisotnost v Evropi

Kiina že večkrat nagrajena slovaška tovarna je dosegla nov pomemben mejnik v zgodovini te znamke – nedavno so v tamkajšnjih obratih izdelali 4-milijonto vozilo in sicer Kia Sportage.

Slovaška tovarna še naprej odskočna deska za Kiino rastočo prisotnost v Evropi
Kiina edina evropska tovarna, ki se nahaja na obrobju slovaškega mesta Žilina, je začela obratovati konec leta 2006 in je tedaj predstavljala odskočno desko za Kiino širitev po Evropi. Prva vozila, ki so zapeljala iz te tovarne, so bila iz družine Kia Ceed. Gre za modele, ki so bili oblikovani, razviti in narejeni v Evropi ter izključno namenjeni evropskim kupcem. Ceedove različice so ob prihodu na trg kupcem prinesle Kiino 7-letno tovarniško garancijo ꟷ še vedno najdaljšo garancijo v Evropi
ꟷ in ravno ta zmagovalna kombinacija je Kio katapultirala med množične znamke v Evropi.

Kia je na Slovaškem milijonto vozilo proizvedla že leta 2012, nato pa so vsaka 3 leta dodali novih milijon vozil. Zdaj, 9 let kasneje, je s kar 7,5 kilometra dolge proizvodne linije, ki je zmožna hkratne izdelave 8 različnih modelov, zapeljalo že 4-milijonto vozilo. Trenutno v Žilini poteka proizvodnja različic modela Ceed (Ceed, Ceed GT, Ceed Sportswagon, ProCeed, XCeed in priključno hibridni različici Ceed Sportswagon in XCeed) ter tretje generacije SUV modela Sportage, vključno z blago
hibridno različico Ecodynamics+.

Seok-Bong Kim, predsednik Kia Slovakia, je celotni ekipi poslal zahvalno pismo: “Zahvaljujoč izjemnemu trudu vseh naših zaposlenih, zlasti tistih neposredno v proizvodnji, smo dosegli neverjetno zgodovinsko prelomnico. Kia Slovakia je že dolgo prepoznana zaradi izjemne kakovosti, učinkovitosti, varnosti in tehnologije, uspeh naših modelov v Evropi pa odseva te visoke standarde.

Večkrat nagrajena in zelo učinkovita tovarna ključni del gospodarskega razvoja regije
Tovarna je sicer eden največjih slovaških proizvajalcev in izvoznikov, poleg 3.700 zaposlenih pa je v njej še preko 600 robotov. Z nedavno 70-milijonsko naložbo so v tovarni zmožni sestavljati nove bencinske motorje, po katerih je trenutno čedalje večje povpraševanje. Kia bo zdaj majhne in varčne hibridne bencinske motorje proizvajala na treh proizvodnih linijah, medtem ko bo četrta linija namenjena Kiinemu novemu 1,6-litrskemu dizelskemu motorju iz družine Smartstream.

Podobne objave