odmrzovanje stekel

Na kaj morate biti pozorni pri vožnji pozimi

Čeprav smo že dodobra zapeljali v zimsko sezono, kakšen nasvet o vožnji po snegu ali ledu ni nikoli odveč. Če spadate med voznike, ki so vešči vožnje po sveže zapadli belini, potem vam snežinke zadnje tedne niso povzročale veliko težav, če pa vas je vožnje po snegu ali ledu strah, se v grdem vremenu raje odločite za javni prevoz in nikar ne sedite za volan.

Treba je priznati, da za nesreče v zimskih mesecih, zlasti takrat, ko zapade prvi sneg v sezoni, niso krive (zgolj) zimske službe, ki prepočasi čistijo ceste, ampak velikokrat tudi vozniki sami, ki hitrosti in upravljanja jeklenega konjička ne prilagodijo razmeram v prometu. Zimske gume in oprema namreč ne rešijo vseh težav pri vožnji po spolzkih in zasneženih cestah, česar se večina voznikov ne zaveda. In na kaj bi morali biti pozorni pri vožnji pozimi?

zaščita pred ledom in snegom za vetrobransko stekloVozilo mora biti primerno očiščeno, kar pomeni, da je treba z vrha avtomobila odstraniti morebiten sneg, z vetrobranskega stekla in stranskih ogledal pa je treba očistiti led, kar je zagotovo najmanj priljubljeno opravilo ob mrzlih jutrih (če morda ne veste – za vožnjo z neočiščenimi stekli si lahko prislužite kazen v višini 200 evrov). Osovražen jutranji obred si lahko olajšate tako, da steklene površine avtomobila že večer prej navlažite z odmrzovalnikom, saj se led stekla potem ne prime, ali pa ga je z njega vsaj veliko lažje odstraniti. Če boste okna zaščitili s posebej prilagojeno folijo, pa morda metlice, tekočine, lopatke in strgala sploh ne boste potrebovali.

V slabših vremenskih razmerah, ko razmere v prometu to zahtevajo, je nujna uporaba zasenčenih luči, ob morebitni zmanjšani vidljivosti pa prižgite dodatne luči za meglo. Strokovnjaki opozarjajo, da se je treba na spolzkih in zasneženih cestah izogibati sunkovitim manevrom pri zaviranju, posebno pozorni pa morate biti na varnostno razdaljo, ki mora biti v slabših vremenskih razmerah večja. V povezavi s preveliko hitrostjo je namreč ravno premajhna razdalja med vozili med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah, za njeno neupoštevanje pa vas lahko policisti celo oglobijo.

nasveti za vožnjo pozimi

Pozimi pa je na cestah tudi veliko preveč „previdnih“ voznikov, ki zaradi strahu pred vožnjo v nevsakdanjih razmerah in nezaupanja v lastne sposobnosti v prometu ustvarjajo zastoje in posledično kaos na cestah. Če vožnje v snegu in na poledeneli cesti niste vešči in še posebno, če vas je tega strah, je najbolje, da v takšnih dneh sploh ne sedete za volan. Raje si pokličite taksi, ali pa se na delo odpeljite z vlakom ali avtobusom. Morda vam bo res vzelo malce več časa, a tako vsaj ne boste ogrožali ne sebe ne ostalih udeležencev v prometu.

Strah pred vožnjo po mokrih površinah pa lahko premagate tudi z udeležbo na tečaju varne vožnje, ki nikakor ni namenjen zgolj tistim, ki se šele učijo voziti. Na poligonu se boste namreč znašli v nepričakovanih in nepredvidljivih situacijah, v katerih boste ugotovili, kakšne napake delate. Tako jih boste lahko odpravili s pomočjo strokovnjaka, obenem pa spoznali še, kako v takšnih razmerah deluje vaš avtomobil.

Omeniti moramo seveda tudi ustrezno pripravo in preventivni pregled vozila pred začetkom zime, katerega lahko opravite tudi v naših servisnih delavnicah v Trebnjem ali Ivančni Gorici.

Podobne objave