Kaj je potrebno servisirati pri električnih vozilih?

Na cestah lahko vidimo vse več vozil na električni pogon. Čeprav lastnikom ni potrebno skrbeti za menjavo motornega olja, hladilne tekočine, filtra trdnih delcev, zobatega jermena, vžigalnih svečk in še bi lahko naštevali, je potrebno tudi pri električnih vozilih poskrbeti za redni servis.

Sodoben električni avto ima manj kot 100 gibljivih sestavnih delov, medtem ko jih ima avtu z motorjem na notranje izgorevanje skoraj 2.000, večina teh je seveda v motorju. Električni avto ima električni motor, ki je tehnično manj zapleten in ne zahteva prav nobenega vzdrževanja.

Povsem brez vzdrževanja seveda tudi električni avtomobili ne morejo delovati. Servis električnih vozil zahteva le najbolj izkušene strokovnjake zaradi visoko napredne tehnologije električnih pogonskih sklopov.

V prvih letih uporabe energetski sistem ob servisnih intervalih zahteva le pregled strokovnjaka, ki išče morebitne napake, menjati ni potrebno ničesar. Nekatere stvari pa so za vzdrževanje podobne kot pri običajnih avtomobilih, predvsem pa z rednimi natančnimi pregledi poskrbite tudi za daljšo življenjsko dobo baterije.

Kaj se pregleda in po potrebi zamenja:

  • Pregled vseh električnih sklopov, krmilnikov, napeljave.
  • Zavorni sistem z zavornimi koluti in zavornimi ploščicami.
  • Klimatska naprava
  • Krmilni sistem
  • Kolesa in pnevmatike
  • Menjava kabinskega filtra …

Po analizi stroškov servisnih pregledov in vzdrževanja, je vzdrževanje električnega vozila po prevoženih 120.000 kilometrih cenejše za okoli 40 odstotkov.

Pri podjetju PAN JAN smo vam z veseljem na voljo za vse servisne storitve, saj smo pooblaščeni serviser za električna vozila ŠKODA in KIA ter smo z vami na dveh različnih lokacijah – Ivančna gorica in Trebnje.

Podobne objave