Kako ukrepati ob poplavljenem avtomobilu?

V zadnjem času smo priča pogostejšim ekstremnim vremenskim dogodkom, med katerimi so poplave bile ena izmed najbolj uničujočih. Poplave so povzročile veliko škodo pri domovih, vključno z avtomobili, ki so lahko zaradi vdora vode močno poškodovani.

V takih izrednih okoliščinah je pomembno, da se soočamo z izzivi, ki jih prinašajo poplave, ter da se ustrezno odzovemo na škodo, ki jo utrpi naše vozilo.

Ko poplava prizadene vaše avtomobile, je hitra in pravilna reakcija ključnega pomena za omejitev škode. Voda v avtomobilu hitro povzroči škodo, ki se lahko ob nestrokovnem posegu pokaže čez čas.

V primeru, da je vaše vozilo zavarovano vam predlagamo, da naredite nekaj fotografij vozila na kraju nesreče, kjer bo razvidna lokacija in stanje vozila v poplavi oziroma po njej.

Avtomobil je potrebno poriniti na suho mesto in ga ne poskušajte zagnati. Čim prej z veliko mero previdnosti je potrebno odklopiti akumulator in poklicati avto vleko, ki bo poskrbela za prevoz do doma ali servisne delavnice.

Ker je ključnega pomena hitro odstranjevanje umazanije, vode in vlage iz vozila, lahko prve korake sanacije z malo spretnosti naredite sami. V kolikor je v vozilo prišla voda in umazanija jo je potrebno iz vozila v največji možni meri odstraniti, nato nadaljevati z odstranitvijo sedežev, notranjih oblog tal, vrat, strehe, stebričkov, armaturne…Potrebno je odstraniti vse dele, ki so bili med poplavo poškodovani, jih dobro očistiti ter posušiti.

Glede motornega prostora, se le tega lahko očisti s čisto vodo, tudi pod pritiskom, paziti je potrebno le na elektronske dele, ki jih ustrezno zaščitimo. V kolikor je bil potopljen cel motorni prostor je potrebna de montaža , čiščenje, sušenje vseh delov.

V kolikor je tudi v motor vdrla voda priporočamo, da praznenje in čiščenje motorja prepustite usposobljenim strokovnjakom, nikakor pa ga ne poizkušajte zagnati.

Priporočljivo je, da avtomobil pregleda strokovnjak, s čimer se izognete morebitni večji škodi, ki bi nastajala v dnu karoserije ali celo v motorju. Zagotovo pa je potrebno preveriti delovanje izpušnega in zavornega sistema in drugih funkcij, če se zazna nenavadno delovanje motorja ali drugih delov avtomobila.

V kolikor je poplavljeno vozilo na električni pogon, so visokonapetostni sklopi električnih vozil pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo že ob izključitvi vozila. Pogonska baterija nima potenciala proti zemlji in zato za zdravje in življenja ljudi ni nevarna. Glede drugih delov poplavljenih električnih vozil pa velja enako kot pri vozilih s termičnimi motorji.

V podjetju PAN-JAN d.o.o. PE Ivančna gorica in PE Trebnje smo vam na voljo za pomoč in nasvete glede škode nastale v poplavah ali drugih naravnih nesrečah.

V upanju, da niste eden od oškodovancev in da se vam to nikoli ne pripeti vas lepo pozdravljamo in vam želimo srečno vožnjo!

Mitja Ficko

 

 

 

Podobne objave