500.000 menjalnikov serije DQ 200

6. novembra so v Škodini tovarni v mestu Vrchlabí izdelali petstotisoči menjalnik z dvojno sklopko serije DQ 200. Ta sodobni menjalnik v tovarni Vrchlabí proizvajajo od oktobra 2012, vgrajujejo pa ga v vozila znamke Škoda ter v Volkswagnove, SEAT-ove in Audijeve modele. V zagon proizvodnje menjalnikov DSG je češka družba skupaj s koncernom Volkswagen investirala okrog 210 milijonov evrov. V Škodini tovarni ob vznožju Krkonškev okrog 1.000 delavcev trenutno vsak dan izdela 1.500 menjalnikov
DSG. Proizvodnja poteka pet dni v tednu, 24 ur na dan in v treh izmenah. V začetku leta 2014 so dnevno kapaciteto proizvodnje povečali s 1.000 na 1.5000 menjalnikov.

“Številka pol milijona izdelanih menjalnikov DSG je potrditev zmogljivosti tovarne Vrchlabí in njenih delavcev ter pomeni nov mejnik za Škodino proizvodnjo agregatov na Češkem,” je povedal Ivan Slimák, vodja proizvodnje menjalnikov serije DQ 200 v tovarni Vrchlabí. “Škoda je to tovarno razvila v novo visokotehnološko celico družbe. Tovarna je eden od ključnih stebrov Škodine strategije rasti,” tako Slimák.

V priprave za zagon proizvodnje menjalnikov serije DQ 200 je češka družba pred dvema letoma skupaj s koncernom Volkswagen investirala okrog 210 milijonov evrov. Za okrog 27 milijonov evrov so postavili nov objekt oz. posodobili obstoječe proizvodne hale. 180 milijonov evrov je bilo investiranih v tehnično opremo in druge ukrepe, na primer v izobraževalni center za proizvodnjo menjalnikov, v področje logistike, merilni center in laboratorije. 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko serije DQ
200 spada med najbolj inovativne avtomatske menjalnike v avtomobilski industriji. Njegova tehnologija združuje udobje samodejnega prestavljanja z lastnostmi hitrega prestavljanja brez prekinitve v prenosu vlečne sile. Odločitev za proizvodnjo menjalnikov serije DQ 200 v tovarni Vrchlabí je padla spomladi 2011.

Proizvodnja serije DQ 200 je potrditev znanja in sposobnosti, ki češkega proizvajalca odlikujeta na področju izdelave agregatov. Poleg proizvodnje menjalnikov v tovarni Vrchlabí izdeluje Škoda menjalnike tudi v tovarni Mladá Boleslav, in sicer serije MQ 200 in MQ/SQ 100. Po drugi strani pa Škoda intenzivno proizvaja tudi motorje. Trenutno v matični tovarni v Mladi Boleslav izdelujejo tri- in štirivaljne bencinske motorje serije EA211 ter agregate serije EA111. V naslednjih letih bo družba še
naprej razvijala svoje strokovno znanje na področju proizvodnje agregatov. Najnovejši korak v tej smeri je bilo odprtje Škodinega novega centra za motorje v Mladi Boleslav v začetku septembra. Samo v ta projekt je Škoda skupaj s koncernom Volkswagen investirala okrog 45 milijonov evrov.

Škoda se lahko pohvali s 115-letno tradicijo na področju izdelave motorjev in agregatov. Leta 1899 sta ustanovitelja Škode Laurin in Klement prvič kolo opremila s pomožnim motorjem. Tako imenovani motocikel je poganjal enovaljni motor z močjo 0,9 kW ali 1,3 kW (1,25 ali 1,75 KM).

Podobne objave

Dodaj odgovor