23. dnevno potovanje po sledeh Karla Čapka

Pri britanski podružnici znamke Škoda so letos obudili spomin na češkega pisatelja Karla Čapka in njegovo epsko potovanje po Veliki Britaniji, ki ga je eden najvplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja izvedel in tudi opisal v potopisu z naslovom Anglické listy. Po njegovi poti se je tokrat odpravil Zdeněk Vacek, češki entuziast, ki bo 23. dnevno britansko turnejo opravil za volanom škode popular roadster.

Čeprav je Čapek (1890-1938) znan kot pionir klasične evropske smeri ZF je pisal tudi romane drugih zvrsti in potopise. Eden takšnih je tudi potopis z naslovom Anglické listy, ki ga je Čapek ustvaril leta 1924 ob obisku Velike Britanije. Takrat je po britanskih cestah prevozil približno 4000 kilometrov in ob tem obiskal številne kraje in mesta, ki jih ja kasneje opisal v prej omenjeni knjigi.

Češki pisatelj je gojil tudi patriotska čustva do domačih, tedaj še češkoslovaških avtomobilskih znamk. O tem priča tudi njegov nakup škode popular, ki jo je kupil za tedanjo prijateljico in kasnejšo ženo (znana igralka Olga Scheinpflugová). Ta cenovno dostopni model, ki so ga izdelovali v več različnih karoserijskih različicah, je imel ključno vlogo pri ekspanziji znamke Škoda, ker so ga kupcem predstavili že v februarju leta 1934 in ga izdelovali vse do leta 1940 (zaradi nemške okupacije so
zadnji dve leti proizvodnje izdelovali samo lahke gospodarske različice modela popular…). Do prihoda njegovega naslednika (model tudor) v letu 1946 so Čehi dobavili kupcem približno 20000 primerkov modela popular.

Avtomobil (škoda popular roadster, letnik 1937), ki ga bo na tem potovanju uporabljal Zdeněk Vacek, je prispeval Ladislav Samohýl, sicer znani češki zbiratelj starodobnih avtomobilov, ki z avtomobili oskrbuje tudi češke filmske ustvarjalce. Zato je belo obarvan roadster, ki ga trenutno vozi (potovanje bo zaključeno 11. junija v Londonu) Zdeněk Vacek nastopal tudi v češki televizijski komični drami z naslovom  Četnické humoresky, kjer se igralci norčujejo iz policistov…

Podobne objave

Dodaj odgovor