Emocionalna in praktična

Vprašanje: Oblikovalska študija ‘Škoda VisionC’ je pred nekaj meseci prvič nakazala, kakšen bo prihodnji oblikovalski slog znamke Škoda.

V kakšni obliki nova Škoda Fabia kaže razvoj v to smer?
Jozef Kabaň: Z oblikovalsko študijo ‘Škoda VisionC’ smo pokazali, kako lahko Škoda združuje visoko funkcionalnost ter ekspresiven, drzen in emocionalen dizajn. Ta nova oblikovalska usmeritev je naslednji korak v razvoju naše znamke. Nova Škoda Fabia je prvi model, v katerem je realiziran takšen slog oblikovanja. Z oblikovnimi elementi študije ‘Škoda VisionC’ je njen dizajn postal bolj ekspresiven, dinamičen in športen.

Vprašanje: Zakaj več emocionalnosti?
Jozef Kabaň: Pričakovanja, ki jih gojimo do avtomobilske znamke in njenega dizajna, se s časom spreminjajo. Škoda si je v preteklih letih ustvarila ime z visoko funkcionalnostjo in nadpovprečno prostornostjo vozil. Čutimo, da je zdaj napočil čas, da funkcionalnost naših avtomobilov povežemo tudi z ekspresivnim, emocionalnim dizajnom. S tem se na nek način nekoliko vračamo nazaj k svojim koreninam. Škoda je v preteklosti že izdelo­vala avtomobile, pri katerih je bilo več poudarka na dizajnu in
emocionalnem naboju. Takšen je bil na primer legendarni Škoda Popular Monte Carlo v 30. letih prejšnjega stoletja. Tovrstna pričakovanja bi radi izpolnili tudi danes.

Vprašanje: Ali bo večja emocionalnost vozila vplivala na manjšo praktično uporabnost?
Jozef Kabaň: Ne, ravno nasprotno. Ob vsej emocionalnosti Škoda Fabia je in ostaja več kot zvesta svojim osnovnim odlikam ter je bolj kot kdaj prej prostorna, praktična, varčna z gorivom in bogata z domiselnimi rešitvami. Kljub bolj dinamičnemu dizajnu smo v po­membnih delih izboljšali prostornost. Prtljažnik je zrasel in ima največjo kapaciteto v tem avtomobilskem segmentu, potniški prostor pa je širši in daljši. Poleg tega naj omenim do deset novih, domiselnih rešitev, med njimi je tudi pri
Škodi prvič uporabljena tehnologija MirrorLink, preko katere lahko pametni telefon omrežno povežete z vozilom. Poleg tega je nova Fabia do 17 odstotkov varčnejša, dobila pa je tudi inovativne asistenčne sisteme iz višjih avtomobilskih razredov. Naša nova Fabia potrjuje, da se emocionalnost in funkcionalnost lahko odlično dopolnjujeta.

Vprašanje: Katere so z oblikovalskega vidika novosti nove Škode Fabie?
Jozef Kabaň: Pri snovanju tretje generacije Fabie smo pozornost usmerili v večjo športnost, tako da ima avto bolj dinamične poteze. Rezultat je mladosten, svež in sodoben model, ki v svojem segmentu postavlja nova merila.

Vprašanje: S katerimi oblikovnimi elementi ste to dosegli?
Jozef Kabaň: Najprej smo poskrbeli za bolj čvrsta proporcionalna razmerja vozila. Nova Škoda Fabia je nižja in širša od prejšnje, kar se odraža tudi v stabilnejši legi na cesti. Potem so tu še ostri robovi, čiste linije in kristalasti elementi. Z njimi smo dosegli več kontrasta ter zelo izrazito igro svetlobe in senc. Vse to daje avtomobilu svojski, samozavesten značaj.

Vprašanje: Avto se zdi dosti bolj samozavesten kot prej. So vzrok za to samo nova proporcionalna razmerja?
Jozef Kabaň: Ne samo ta. Na sprednjem delu smo na primer mrežo hladilnika in žarometa zasnovali tako, da vizualno delujejo kot ena grafična enota. To vpliva na občutek večje širine vozila, enako tudi dinamične linije pokrova motornega prostora z obema značilnima robovoma ob straneh. Ta učinek je še močnejši zaradi širokih, ostro zarisanih sprednjih žarometov in meglenk s poudarjeno širino. O moči priča tudi jasna vodoravna členitev zadka. Za dodatno dinamiko poskrbi energična silhueta z
visoko, ostro tornado linijo.

Vprašanje: Čedalje več kupcev želi svojemu vozilu dati osebni pečat. Kaj v tem smislu ponuja Fabia?
Jozef Kabaň: Nova Fabia lahko individualnim željam zadosti bolje kot kdaj prej. Pripra­vili smo paleto 15 zunanjih barv in poseben barvni koncept, ki omogoča individualen izbor barve strehe ter barv platišč in zunanjih ogledal. Nudimo tri nivoje opreme in številne možnosti za opremo notranjosti.

Vprašanje: Kakšen pomen imajo kristalasti elementi?
Jozef Kabaň: Škoda je ponosna na svoje češke korenine. Ostri rez, profilirane linije in fini brus žarometov nove Fabie so poklon češki umetnosti steklarstva; navdušili vas bodo z vrhunsko preciznostjo in najkakovostnejšo izdelavo. Nekaj prav posebnega so zadnje luči.

Podobne objave

Dodaj odgovor