Kiina okoljska in družbena odgovornost

Korporacija Kia Motors vlaga precejšnja sredstva v raziskave in razvoj z namenom zmanjšanja svojega okoljskega vpliva, predvsem z izboljšanjem proizvodnih procesov in povečanjem števila inovacij na področju avtomobilskih tehnologij.

Po podatkih najnovejšega korporacijskega poročila o trajnostnem razvoju je Kia v letu 2011 v raziskave in razvoj ter v proizvodne zmogljivosti investirala 1,62 mlrd. evrov, kar je znašalo 6% celotnih prodajnih prihodkov tega avtomobilskega giganta. Naložba je pomenila, da je bila Kia lani celo 44% okoljsko učinkovitejša kot v letu 2004, ko so prvič začeli meriti svoj okoljski vpliv.

Kia se, med drugim tudi zahvaljujoč svojim odličnim prodajnim rezultatom, pri tem ne bo ustavila. Tako bodo letos vložili kar 1,81 mlrd. evrov (12-odstotno povečanje v primerjavi z lani), kar bo proizvodne procese naredilo še bolj okolju prijaznejše in prispevalo k razvoju izjemno učinkovitih vozil z zelo nizkimi emisijami CO2. Skupno se na nivoju celotne skupine z raziskavami in razvojem ukvarja več kot 9.800 zaposlenih (30% vseh, ki so jih zaposlili po letu 2010).

Kiine okolju prijazne proizvodne pobude (Green Design System, ki povečuje uporabo predelanih materialov in Chemical Management System, ki zmanjšuje uporabo nevarnih kemikalij in snovi) so prispevale k zmanjšanju emisij CO2 za 16 kg na posamezno izdelano vozilo v letu 2011 (v primerjavi z letom 2010). Tudi onesnaženje ozračja je bilo v letu 2011 prav tako zmanjšano za 9% na posamezno vozilo.

Uporaba predelanega jekla se je, zahvaljujoč učinkovitejšim rešitvam pri ravnanju z odpadki, v letu 2011 povečala za 33% (v primerjavi z letom 2010). Ta napredek je med drugim Kii omogočil, da v svojih dveh korejskih tovarnah (Sohari in Hwaseong) praktično ne proizvajajo odpadkov, ki se jih
ne bi dalo predelati, kar je Kiino globalno količino odpadnih materialov zmanjšalo za 28% v primerjavi z letom 2003, ko so se pri Kii prvič lotili te problematike.

EcoDynamics
Kia je razvila filozofijo EcoDynamics vozil, ki niso le všečna in dinamična, ampak tudi okolju prijaznejša. Npr. novi Kia Rio 1.1 CRDi (predstavljen leta 2011) je 41% varčnejši v primerjavi s primerljivim predhodnikom 1.5 CRDi iz leta 2005. Tudi malček Kia Picanto ima 5,4% manj CO2 v primerjavi s predhodnikom.

To je rezultat novih tehnologij motorjev, npr. CVVL (Continually Variable Valve Lift), ki krmili izpušne ventile in količino zraka, ki gre v izgorevalno komoro in povečuje učinkovitost, ter sistema ISG, ki samodejno ugaša in prižiga motor pri nekajsekundnem mirovanju vozila. Kia je prav tako
razvila (trenutno le za limuzino K9 in domači korejski trg) svoj prvi 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki za 18% zmanjšuje porabo goriva.

Širša družbena odgovornost
V lanskem letu je Kia veliko sredstev namenila dobrodelnemu delu, saj je skozi 158 programov podarila 13,7 milijona evrov, ki so pomagali 27.459 osebam. Kiina evropska centrala podpira program ‘Sajenje za boljše življenje’ (‘Planting for a Better Life’) pri katerem so v v afriškem Maliju od leta 2007 zasadili 3,5 milijona grmovnic. Kia je obljubila, da bo v naslednjih treh letih zasadila dodatnih 6 milijonov grmovnic vrste jatrofa, kar bo tamkajšnji skupnosti s povečanjem prihodkov od
poljedelstva pomagalo zagotoviti svetlejšo prihodnost.

Kia Vision 2016 je bila postavljena letos in naj bi s krepitvijo Kiine identitete in uresničevanjem vrednosti inovacij izpolnila srednje- in dolgoročne poslovne cilje korporacije. Trije glavni cilji te vizije so zagotoviti odlično vrednost za stranko, okrepiti globalno poslovanje s širitvijo na nove trge
in postati vodilni avtomobilist na področju inovacij.

Opomba: zgoraj navedeni zneski investicij ne vključujejo investicij korporacijskih podružnic in distributerjev po vsem svetu.

Podobne objave

Dodaj odgovor