e-Soul, e-Niro, izboljšani Niro in koncept ‘Imagine by Kia’

Kia Motors na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu z bogato modelno ponudbo povsem električnih modelov upravičuje svojo vlogo enega vodilnih proizvajalcev naprednih pogonov.

Svetovno premiero je doživel Kiin povsem električni koncept ‘Imagine by Kia’, temu pa je na odru družbo delal povsem električni e-Soul, ki se je v Ženevi premierno predstavil Evropi. Poleg tega je Kia predstavila tudi razširjeno hibridnega in priključno hibridnega Nira v izboljšani preobleki. Vsaka Kia, razstavljena v Ženevi, priča o njeni obsežni ponudbi naprednih pogonov – ta obsega blagi hibrid, hibrid, priključni hibrid in povsem električno vozilo.

Evropska premiera za Kia e-Soul, s povsem električnim pogonom dolgega dosega
Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, je dejal: “Elektrifikacija je ključni element Kiine evropske in globalne strategije, saj ima vsaka osma Kia, ki je prodana v Evropi, električni pogon. Medtem ko številni avtomobilski proizvajalci še vedno govorijo o svojih načrtih in prihodnji elektrifikaciji, pri Kii napredni pogoni že nekaj let zagotavljajo precejšen delež prodaje v Evropi. Z e-Soulom in izboljšanimi različicami modela Niro ter s prihajajočimi električnimi pogoni se bo
naša rast električnih vozil še povečevala.”

Kia predstavlja novi UVO CONNECT, Evropi namenjeno telematsko tehnologijo
Kia je v Ženevi predstavila tudi novo telematsko tehnologijo UVO CONNECT, ki bo na voljo pri e-Soulu ter izboljšanem hibridnem in priključno-hibridnem Niru. Tehnologija ‘povezanega vozila’ bo v bližnji prihodnosti predstavljena v številnih novih vozilih Kia.

Svetovna premiera popolnoma električnega koncepta ‘Imagine by Kia’
Koncept ‘Imagine by Kia’, ki so ga prvič predstavili prav v Ženevi, so oblikovali v znamkinem evropskem oblikovalskem centru v Frankfurtu.

Gregory Guillaume, podpredsednik oblikovanja za Kia Motors Europe, je o konceptu dejal: “Pri oblikovanju električnega avta nočemo le odgovoriti na skrbi kupcev glede dosega, zmogljivosti, polnilne infrastrukture in vozne dinamike. Želimo tudi poskrbeti, da od navdušenja dobite kurjo polt, ko ga vidite, ter da vam gredo lasje pokonci, ko ga vozite. Zato je naš koncept popolnoma električnega vozila oblikovan tako, da pospeši vaš utrip, hkrati pa tudi označuje naš celosten in čustven pristop
elektrifikaciji.”

Ta koncept, ki je vizualno utelešenje znamkinega stremljenja k napredovanju proti vznemirljivemu svetu elektrifikacije, je Kiino prvo povsem električno 4-vratno vozilo. Koncept, namenoma oblikovan, da ga ne moremo umestiti v katerega od avtomobilskih razredov, usklajeno združuje elemente mišičastega SUV modela, elegantne in športne družinske limuzine ter vsestranskega in prostornega križanca. Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kiin bolj progresiven oblikovalski jezik v prihodnosti, z
inteligentnimi predelavami obstoječih motivov in karoserije, ki jo zaznamujejo mešanica napetih karoserijskih linij, ostrih oblikovalskih potez in učinkovite aerodinamike.

Kiin evropski oblikovalski oddelek bogato izkorišča arhitekturno zasnovo šasije, namenjene električnemu motorju, s čimer maksimalno izkorišča kabinski prostor in ustvarja zračno in prostorno kabino. Kot duhovit odgovor na trenutno obsesijo avtomobilske industrije s čedalje večjimi visokoločljivostnimi zasloni koncept prinaša kar 21 zaslonov z zelo visoko ločljivostjo. Postavljeni so sinhronizirano na vrhu armaturne plošče, tako da so videti običajno in usklajeno. Čeprav koncept ‘Imagine by
Kia’ trenutno še ni namenjen serijski proizvodnji, nakazuje oblikovalske elemente zunanjosti in notranjosti, ki jih bodo lahko prilagodili prihodnji serijski proizvodnji te znamke.

e-Soul z evropsko premiero – na voljo z dvema električnima pogonoma
V svoji tretji generaciji novi Kia e-Soul v razred oblikovnih križancev prinaša dolg doseg in ničelne emisije, ter postaja bolj prepoznaven, dinamičen in inovativen kot kdajkoli prej. Medtem ko e-Soul prevzema ikonični dizajn in igriv značaj svojega predhodnika, ga bo po novem v Evropi poganjala le elektrika, z možnostjo izbire med dvema različicama baterijskega sklopa. Nova generacija baterij e-Soula bo ponujala dve zmogljivosti (64 kWh ali 39,2 kWh), kar je do 30 % učinkovitejše od tega,
kar trenutno zagotavlja najbolj prodajani električni model v Evropi. E-Soul v Evropi ne bo ponujal motorja z notranjim zgorevanjem.

Novi e-Soul je svež, igriv in prepoznaven ter se odlikuje z enako ikonično in kockasto silhueto, novo izklesanimi linijami, ostrimi detajli ter bolj izstopajočimi svetilnimi elementi. V kabini je opazen bolj visokotehnološki videz, ki ga zaznamujeta kul dizajn in izjemna uporabnost, z akustiko navdahnjeni oblike in vzorci ter nov sistem ambientalne osvetlitve, ki se prilagaja intenzivnosti glasbe. E-Soul ponuja kar nekaj možnosti prilagajanja barv notranjosti posamezniku in širok nabor
tehnologij, ki med drugim vključujejo brezžično polnjenje mobilnikov, gretje in hlajenje prednjih sedežev, zaslon, projicirni zaslon na vetrobranskem steklu in vrhunsko ozvočenje Harman Kardon.

V osrčju e-Soulove armaturne plošče je Kiin novi sistem z 10,25-palčnim širokim zaslonom TFT LCD, ki prinaša telematski sistem UVO CONNECT. UVO CONNECT lastnikom ponuja številne uporabne informacije, kot npr. promet v živo, vreme ter razpoložljiva parkirna mesta. Pri e-Soulu UVO CONNECT zagotavlja tudi informacije o polnjenju vozila, npr. lokacije polnilnih mest, razpoložljivost polnilnic ter ustreznost polnjenja. Do sistema je možno dostopati tudi preko UVO aplikacije za pametne telefone, ki
zagotavlja oddaljen dostop do številnih funkcij vozila. Odvisno od razpoložljivosti v posamezni državi to med drugim vključuje  zmožnost oddaljenega vklopa klimatske naprave – to pomeni, da lahko vnaprej ogrejemo ali ohladimo vozilo, preden se kam odpravimo. Uporabniki lahko s pomočjo oddaljenega dostopa prav tako ustavijo ali nadaljujejo s polnjenjem baterijskega sklopa, kar omogoča boljši izkoristek cenejšega toka ponoči, če polnimo doma.

Prodaja novega e-Soula se na izbranih evropskih trgih začne ob koncu prvega četrtletja tega leta. Model serijsko nudi Kiino obljubo o kakovosti: nepremagljivo 7-letno garancijo (do 150.000 prevoženih kilometrov – prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov, ki krije tudi električni motor in baterijski sklop).

Prvo razkritje izboljšanega hibridnega in priključno hibridnega Nira
Globalno premiero sta v Ženevi doživela tudi izboljšana hibridni in priključno-hibridni Niro. Kiin najbolj prodajani elektrificirani križanec, ki združuje slog in praktičnost  križancev z zelo nizkimi emisijami hibridov, prinaša novo zunanjost, kakovostnejšo notranjost ter nove barvne kombinacije v kabini. Poleg tega sta hibridni in priključno-hibridni Niro zdaj dobila tudi Kiin novi telematski sistem UVO CONNECT, ki prinaša dodatno ‘povezljivostno’ uporabnost.

Od leta 2006 v Evropi prodanih 100.000, po svetu skupno 270.000 Nirov
Od začetka prodaje leta 2016 so po svetu prodali več kot 270.000 primerkov Nira, od tega v Evropi več kot 100.000. Križanec Niro je bil v letu 2018 Kiin peti najbolj prodajani model v Evropi. Prodaja tega modela je s 45.255 primerki zabeležila kar 33-odstotno rast – od tega je bilo 34.642 hibridov in 9.951 priključnih hibridov. Nirova modelna paleta se je ob koncu leta 2018 razširila s prihodom popolnoma električnega e-Nira, ki lahko z enim polnjenjem prevozi kar 455 km.

Prodaja izboljšanega Nira v hibridni in priključno-hibridni različici se v Evropi začne v drugem četrtletju 2019. Tako kot vse ostale Kie tudi Niro serijsko nudi tovarniško 7-letno garancijo do 150.000 prevoženih kilometrov – prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov), ki velja za celotno vozilo.

Podobne objave