KIA cee’d že pri milijonu primerkov

Nedavno je Kia v Evropi proizvedla že milijontega cee’da, kar je največji mejnik od leta 2006, ko so začeli z evropsko proizvodnjo. cee’d je od svojega prihoda pred devetimi leti odigral pomembno vlogo pri Kiini vzdržni rasti in uspehu.

Jubilejni milijonti cee’d, ki je zapeljal s Kiine evropske proizvodne linije v slovaški Žilini, je bil visokozmogljivi biserno beli cee’d GT v petvratni različici. Tudi motor jubilejnega primerka – 1.6 T-GDI bencinski motor z močjo 150 kW (204 KM) prav tako proizvajajo v isti tovarni, vozilo pa je namenjeno nizozemskemu kupcu.

cee’da, ki predstavlja 21% Kiine celotne prodaje v Evropi, proizvajajo izključno za evropski trg in sicer v eni najsodobnejših avtomobilskih tovarn na svetu, v Žilini na Slovaškem. V letu 2014 so jih prodali več kot 75.960, kar cee’da uvršča na drugo mesto med Kiinimi najbolje prodajanimi modeli v Evropi. Prvi je že nekaj časa SUV Sportage, ki ga prav tako proizvajajo v Žilini.

Artur Martins, podpredsednik marketinškega oddelka pri Kia Motors Europe, je ob tem jubileju povedal: “cee’d je postavil Kio na evropski zemljevid kot proizvajalca visokokakovostnih, lepo oblikovanih vozil, ter predstavlja enega ključnih razlogov za našo nenehno rast in uspeh na stari celini. Čestital bi vsem kolegom v Kia Motors Slovakia za6 najnovejši mejnik in se zahvalil milijon strankam, ki so cee’du omogočile, da postane tako priljubljen model.”

Martins je še dodal: “Odkar smo leta 2006 začeli s proizvodnjo je cee’d, skupaj s Sportswagnom in 3-vratnim pro_cee’dom, prevozil dolgo pot in nas popeljal v nove tržne segmente. Naš visokozmogljiv GT model (v 3- in 5-vratni različici), predstavljen leta 2013, nas je predstavil bolj čustvenim kupcem, ki iščejo izjemno obliko in uživaško vozniško izkušnjo. Naši načrti za prihodnost cee’da bodo še naprej vključevali razvoj modela, ki je postavil naše temelje, na katerih smo gradili uspeh znamke
Kia v Evropi.”

Proti koncu leta bo Kia predstavila serijo GT Line, ki je mešanica sloga in športnosti cee’da GT in pro_cee’da GT z vsestrankostjo običajnega cee’da. Oprema GT Line bo na voljo pri vseh treh članih cee’dove družine (5- in 3-vratna ter Sportswagon karavanska različica).

Poleg tega bo oprema cee’d GT Line ponudila še downsized 1.0 T-GDI (turbo bencinski motor z neposrednim vbrzigom goriva) in novi 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Novi motor in menjalnik sta zasnovana zaradi čimmanjše porabe goriva in emisij, ob tem pa bosta vozniku nudila izjemne zmogljivosti in takojšen odziv.

cee’d: glavna prelomnica v zgodovini Kie
Prihod cee’da je pomenil novo ero za Kiino rast v Evropi, saj je to bil njen prvi model, ki je bil oblikovan in narejen izključno v Evropi. Oblikovali so ga v Kiinem oblikovalskem središču v Frankfurtu, kaj kmalu pa je model presegel naraščajoča pričakovanja Kiinih obstoječih strank in pritegnil številne evropske kupce, ki do takrat niso niti razmišljali o nakupu Kie.

cee’dovo ime izhaja iz njegovih evropskih korenin. Med nastankom je bil kodno poimenovan ED (European Design), ob prihodu je dobil še predpono ‘CE’, ki predstavlja zasnovo, razvoj in proizvodnjo vozila v in za Community of Europe (slov. Evropska skupnost).

To je bil takojšen uspeh, saj so od decembra 2006 do spomladi 2012 prodali kar 646.305 cee’dov 1. generacije. Druga generacija je že našla 353.695 kupcev po vsej Evropi, ki jim že od samega začetka nudi visoko kakovost, elegantno notranjost, izstopajočo zunanjo obliko ter širok nabor učinkovitih motorjev. Tako kot vse Kie, ki se prodajajo v Evropi, tudi cee’d prihaja s Kiino edinstveno 7-letno tovarniško garancijo (150.000 km, prva tri leta brez omejitve kilometrov), ki velja za celotno
vozilo.

Družina cee’d je zrasla na 3 člane (3-vratna in 5-vratna kombilimuzinska in karavanska različica), leta 2013 pa je še dobila visokooktanski naraščaj – cee’d GT in pro_cee’d GT, ki sta sploh Kiina prva nabrita modela in imata prav tako evropsko dušo in telo. Kia je lansko leto na Slovaškem proizvedla več kot 323.000 vozil in 493.000 motorjev (le-te proizvajajo še za sestrski Hyundai), kar predstavlja znamkin 12-mesečni proizvodni rekord. Kia Motors Slovakia zaposluje več kot 3.800 ljudi, ki
delajo v treh izmenah.

Od začetka proizvodnje družina cee’d predstavlja več kot polovico celotne proizvodnje, sledita pa Sportage in enoprostorec Venga. Kie iz slovaške tovarne se prodajajo v kar 76 državah po vsem svetu, velika večina vozil sicer ostane v Evropi in Rusiji (Kia jo zaradi njene razsežnosti šteje kot poseben trg). Od leta 2006 je na ruski trg romala več kot petina vseh cee’dov (207.597 vozil), sledita pa Velika Britanija (102.858) in Nemčija (99.080).

Podobne objave

Dodaj odgovor