KIA bo v Mehiki gradila miljardo dolarjev vredno tovarno

Iz korporacije Kia Motors so včeraj sporočili, da so z mehiško vlado podpisali sporazum o gradnji avtomobilske tovarne v kraju Monterrey v severovzhodni pokrajini Nuevo León. Slovesnosti podpisovanja sporazuma, ki je bila 27. avgusta v Mexico Cityju, so se udeležili visoki predstavniki obeh strani – med drugim podpredsednik Kia Motors Corp., Hyoung-Keun (Hank) Lee, mehiški predsednik Enrique Peña Nieto ter Rodrigo Medina de la Cruz, guverner dežele Nuevo León.

Gradnja se bo pričela že čez en mesec, končana pa naj bi bila v prvi polovici leta 2016, ko bodo letne proizvodne zmogljivosti tvoarne znašale 300.000 vozil. S to novo pridobitvijo se bodo letne proizvodne zmogljivosti korejskega velikana povečale na kar 3,37 milijona vozil, od tega bo 1,69 milijona vozil proizvedenih v Koreji, drugod pa preostalih 1,68 milijona vozil. Vodilni pri Kii se še niso odločili kateri modeli se bodo proizvajali v tej novi tovarni. 

Vrednost naložbe, ki se bo raztezala na 500 hektarjih, je ocenjena na milijardo ameriških dolarjev, kar ne vključuje številnih dobaviteljev, ki bodo tam prav tako postavili svoje obrate. Korporacija Kia Motors je kot eden najhitreje rastočih avtomobilistov na svetu premišljevala o različnih možnostih vstopa na svetovne trge, ki bodo zagotovili prihodnji razvoj znamke. Mehika, ki ji poznavalci napovedujejo veliko rast povpraševanja po novih vozilih, je bila izbrana kot lokacija za Kiino novo
tovarno, ker je ena izmed glavnih tržišč, kjer Kia še ni prisotna s svojo prodajno mrežo.

Za Kio je je vzpostavitev lokalnih proizvodnih zmogljivosti pri preboju na mehiško tržišče ključnega pomena, saj ima Mehika visoke carine za uvoz vozil iz Južne Koreje. Poleg tega je Mehika zelo znana po svoji dobro izurjeni, poceni delovni sili in številnih prostocarinskih trgovinskih sporazumih (npr. NAFTA) s približno 40 državami.

Kia pričakuje, da bo njena mehiška tovarna zahvaljujoč svojemu strateškemu položaju odigrala ključno vlogo pri lajšanju težav, s katerimi se Kia sooča zadnjih nekaj let in sicer kako zadostiti povpraševanju po vozilih Kia. Predvsem bo to Kii omogočilo krajše dobavne roke za vozila namenjena ameriškemu tržišču, kjer se že nekaj let zapored soočajo z dramatično rastjo prodaje. Nadalje Kia s to tovarno namerava postaviti trdne temelje za krepitev prodajne mreže po vsej Osrednji in Južni Ameriki
in obenem sprostiti Kiine proizvodne zmogljivosti v Južni Koreji, ki bodo namenjene ostalim regijam.

Podobne objave

Dodaj odgovor