Veste vse o klimi v avtomobilu?

Kakor vsaka naprava v avtomobilu, tudi klima potrebuje občasen servis ali vsaj preventivni pregled. Priporočljiv je pregled vsaj enkrat letno.

Ste se že usedli v avto, vklopili klimo in je v vas pihal zgolj topel zrak ali pa je le-ta imel neprijeten vonj? Vaša klima potrebuje servis! Klima deluje s pomočjo plina, ki pa ga sčasoma zmanjka in potrebuje novega. Prazen rezervoar hladilnega plina pa ni le neugodnost za vaše počutje v kabini avtomobila, temveč lahko klimatsko napravo celo pokvari, saj isti plin hladi in s tem skrbi, da se ne pokvari tudi sama klimatska naprava. Polnjenje klime je hiter in cenovno ugoden proces, ki je v primerjavi z možnimi posledicami nerednega vzdrževanja klimatske naprava le manjša nevšečnost.

Cevi klimatske naprave so hladno in vlažno okolje, v katerem naravnost uživajo raznorazne plesni in bakterije. Ob vklopu ventilacije pa ti, zdravju škodljivi, organizmi odletijo po kabini vašega avtomobila. Vi to zaznate kot neprijeten in zatohel vonj, ki pa je lahko zelo škodljiv za vaše zdravje. V takem primeru je priporočljiva dezinfekcija celotnega sistema ventilacije.

Z rednimi servisi klime (na 2 leti ali 30.000 kilometrov), se lahko takšnim situacijam izognemo.
Podamo vam lahko tudi par nasvetov pravilne uporabe klimatske naprave, ki bodo življenjsko dobo drastično podaljšale:

  1. Pred uporabo klime avtomobil dobro prezračite. Hitro hlajenje avtomobila, ki ima v sebi zrak s temperaturo tudi do 50°C zelo obremeni klimatsko napravo. Predstavljajte si da bi vi vsak vaš tek pričeli s šprintom.
  2. Ko po par minutah prižgete klimo, zaprite okna ter ventilacijo nastavite na notranje kroženje zraka. Takrat klima v sebe črpa že ohlajen zrak iz kabine in ga le malce dodatno ohladi, namesto da ves čas ohlaja vroč, zunanji zrak.
  3. Željeno temperaturo ne nastavite na najnižjo stopnjo, saj to ne pospeši hlajenja zraka. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj bo okoli sedmih stopinj. Če so temperature zunaj zelo vroče (36, 37, 38°C), jo na začetku nastavite na 28°C, da ne preobremenite klimatske naprave. Ko dosežete to temperaturo, lahko klimatsko napravo nastavite na nižjo temperaturo. Tako boste podaljšali življenjsko dobo klimatske naprave. Izognili se boste tudi temperaturnemu šoku, ki ga doživi vaše telo, ko zamenjate razgreto zunanje okolje z mrzlim, in nato zopet razgretim. Tako se pojavijo prehladi, glavoboli in podobne nevšečnosti.

Kako pa klimatska naprava vpliva na porabo? Klimatska naprava porablja del moči motorja, zato morate za doseganje iste hitrosti pedal za gorivo potisniti malce bolj na trdo, kar se pozna pri porabi. Nemški ADAC je izvedel raziskavo in ugotovil, da je ob zagonu klimatske naprave razlika največja in sicer med 2.5 in 4 litri na 100 km. Ko je vozilo ohlajeno pa klimatska naprava porablja med 0,7 in dvema litroma goriva na 100 km pri vožnji v mestu in 0,1 in 0,6 pri vožnji po avtocesti. S temi podatki so izračunali, da vas 8 urna vožnja s klimo stane od 5 do 8 € več. Strošek se poveča v ekstremno vročih dnevih, zastojih in zelo nizki izbrani temperaturi.

Pri podjetju Pan Jan polnimo in servisiramo klime od ponedeljka do sobote, tako v Trebnjem kot v Ivančni Gorici. Naročite se lahko na tej spletni povezavi: Naroči se

Podobne objave