Kakšne servisne stroške in vzdrževanja predstavljajo električni avtomobili?

Servis in vzdrževanje električnih vozil

Električna vozila (EV) imajo številne prednosti pred vozili z notranjim izgorevanjem. Električna vozila ne proizvajajo izpustov med vožnjo, kar prispeva k zmanjšanju onesnaženja zraka in ogljičnega odtisa. Polnjenje električnih vozil je običajno cenejše od nakupa bencina ali dizelskega goriva, kar vodi do nižjih stroškov na dolgi rok. Pri tem imajo nižje stroške vzdrževanja v primerjavi z navadnimi vozili, kar pomeni tudi manjše potrebe po vzdrževanju. Med drugim je tudi električno vozilo tišje in zagotavljajo bolj udobno vožnjo brez hrupa motorja. Imajo tudi pogosto odličen pospešek zaradi takojšnega navora, ki ga zagotavlja električni motor.

Vzdrževanje električnih vozil je običajno manj zahtevno in obsežno kot pri bencinskih ali dizelskih vozilih na notranje izgorevanje, saj ni potrebe po menjavi olja ali sklopke, zobatega jermena, vžigalnih svečk, hladilne tekočine, filtra trdnih delcev in številnih drugih delov ter tekočin. Servis električnih vozil zahteva tako le najbolj izkušene strokovnjake zaradi visoko napredne tehnologije električnih pogonskih sklopov. Nemški inštitut za avtomobilsko industrijo ugotavlja, da so pri električnem vozilu 35% nižji stroški kot pri običajnem vozilu.

Seveda pa obstajajo nekatera druga specifična vzdrževalna dela, ki jih je potrebno upoštevati. Vsekakor je potrebno redno pregledovati zavorni sistem, pa čeprav imajo že skoraj vsi električni avtomobili napredni sistem za rekuperacijo zavorne energije. To pomeni, da so zavore manj obremenjene in bolj obstojne. Med drugim  redno vzdrževanje zahtevajo tudi klimatska naprava, kolesa, pnevmatike, menjava kabinskega filtra, kar je podobno kot pri običajnih avtomobilih. Ne smemo pozabiti tudi na baterijo, ki zahteva vizualno kontrolo. To pomeni, da se v okviru splošnega vzdrževanja preveri polnilni priključek in kabelske povezave ter stanje baterije. Ker je baterija najdražji nadomestni del vozila, se skrbno ravnanje s tem zagotovo izplača.

Skupno vzdrževanje električnih vozil je pogosto cenejše od običajnih vozil, vendar je pomembno, da sledite proizvajalčevim priporočilom za vzdrževanje in se obrnete na usposobljenega tehničnega strokovnjaka, če se pojavijo težave.

V podjetju Pan Jan smo pooblaščeni servis za vozila Kia in Škoda in kdor nas obišče, je lahko prepričan, da bodo pri servisnem pregledu izpolnjeni vsi potrebni kriteriji.

Podobne objave