Od česa je odvisna poraba vozila?

V kolikor vozilo pravilno pripravite in vozite po naših priporočilih, lahko zmanjšate porabo goriva tudi za 20 in več odstotkov.

1. Prvi pogoj je brezhibno in redno vzdrževano vozilo. Dobro olje, čist zračni filter in redni servisi so osnova za lepo porabo goriva. Naš prvi nasvet je, da se izogibajte nepotrebnim, kratkim vožnjam, saj je vožnja z neogretim motorjem in menjalnikom zelo neekonomična. Ogrevanje motorja na mestu ne sme trajati dolgo, odpeljite takoj, ko ste pripravljeni na vožnjo.

2. Vozite čim bolj tekoče, umirjeno pospešujte in čim manj zavirajte z zavorami. Zavirajte z motorjem. Vožnja v prostem teku, na primer po klancu navzdol, čeprav ne pritiskate stopalke za plin je neekonomična.

3. Poraba goriva je najbolj optimalna med 70 in 100 km/h. Vozite v pravi prestavi, kajti če vozimo v prenizki ali previsoki prestavi, zapravljamo gorivo. Vaš motor bo porabil manj goriva, če boste čimprej, a z enakomernim pospeševanjem, dosegli hitrost za katero so primerne višje, potovalne prestave. To je gospodarneje kot s polovičnim plinom voziti v nižjih prestavah.

4. Prenizek tlak v pnevmatikah povečuje porabo. Napolnite gume toliko kot imate zapisano v navodilih ali nalepki na vozilu, zmanjšali boste porabo goriva ter podaljšali življenjsko dobo pnevmatik.

5. Klimatsko napravo, gretje, zračenje in druge velike porabnike energije uporabljajte le po potrebi, saj lahko te povišajo porabo goriva do 10 odstotkov.

6. Zmanjšajte težo avta. Vsak dodaten kilogram se pozna na porabi, zato se znebite nepotrebnega bremena oziroma prtljage, ki jo prevažate s seboj. Strešne prečke, kovček, prtljažnik za kolesa, smuči, odprto strešno okno, bočno steklo, športni dodatki na zunanjosti vozila. Vsak dodatek na zunanjosti karoserije, povečuje zračni upor in s tem porabo goriva. 

7. Ugasnite motor, če predvidevate, da boste čakali dlje kot minuto. Dolgoročno gledano boste prihranili mnogo litrov goriva.

Za nižjo porabo našega vozila lahko največ storimo sami – s pravilno pripravo vozila ter premišljeno vožnjo. 

Podobne objave