avtodom

Varno na potep z avtodomom

Veljajo pravila varne vožnje tudi za avtodome? Je potrebno uporabljati varnostni pas?

»Ja, seveda veljajo in mi redno in obvezno uporabljamo varnostni pas!« Super, potem nimamo strahu, da bi v primeru kritične situacije, ko bi prišlo do močnih zaviranj in bog-ne-daj trčenja, lahko šlo kaj narobe, a ne?

Hiša na kolesih postane hiša v tistem trenutku, ko avtodom parkiramo. Med vožnjo je avtodom predvsem vozilo na štirih ali lahko tudi več kolesih. Uporaba varnostnega pasu je zato obvezna, potrebna in pomembna. Fizikalnih zakonitosti se ne da prelisičiti in časi, ko smo pred 40 leti ležali v prtljažniku avtomobila, ko smo se peljali domov, ko smo spali na zadnji klopi, ko smo skakali po avtomobilu in se kot otroci vozili med sedeži… so mimo. Pa ne zaradi tega, ker so se fizikalne zakonitosti spremenile, pač pa zaradi zavedanja, da ob morebitnem sunkovitem zaviranju ali morebitnem trku, samo varnostni pas lahko zadrži potnike v avtomobilih in s tem tudi avtodomih, na varnem, s čim manj posledicami.

Naletna teža 70 kg težkega človeka v primeru nenadnega sunkovitega zaviranja pri 90 km/h lahko naraste na neverjetnih 5.500 kg. Če v avtodomu kliče po tem, da bi se med dolgo vožnjo zleknili na posteljo in kot sopotnik zaspali, raje tega ne naredimo. Imejmo v mislih, da vožnja 1.000 km v enem zamahu, je mogoče lahko za nekega voznika celo užitek. Vendar je velikokrat za sopotnike, sploh v mraku ali ponoči, velik izziv in napor spati na sedežih. Zato mogoče razmišljajmo o potrebnih počitkih.

Nikoli namreč ne moremo vedeti vnaprej, kdaj se lahko nekaj pripeti na cesti. In ko se, je za ukrepanje že prepozno. Uporabljajmo varnostne pasove vsi v avtodomu. In prostoleteče predmete zavarujmo. Ker tudi ti v primeru naleta imajo naletno težo. V avtodomih je pa takšnih stvari bistveno več, kot v avtomobilih. In enako velja za naše hišne ljubljenčke, v kolikor gredo na pot z nami v avtodomu ali avtomobilu. Velikokrat vidimo prisrčne posnetke, kako mucki, psički ležijo nekje na tleh, armaturni plošči… če jih imamo radi… zavarujmo jih. In ne dovolimo, da se jim kaj zgodi. Pripenjalni trakovi za ljubljenčke ali transportni boksi bodo prava izbira.

Kako je že bil slogan pred leti… »Red je vedno pas pripet!«. Pa še vedno drži.

Damijan Kreže

avtodom

Podobne objave