Najlepša podoba funkcionalnosti

Škoda Kodiaq, ki bo svetovni javnosti premierno predstavljen septembra, naredi močan vtis z impresivno kombinacijo markantnega dizajna in izjemne prostornosti. Zunanjost zaznamujejo ostre, tridimenzionalno oblikovane linije. Novega Škodinega SUV vozila zato na cesti ne bo mogoče spregledati. Jasne linije dajejo pečat tudi notranjosti, ki ne prepriča samo z elegantnim videzom, temveč tudi z izjemno prostornostjo.

“Škoda Kodiaq je neverjetno vsestranski. Je zelo prostoren in kljub kompaktnim zunanjim dimenzijam v svojem razredu ponuja največ notranjega prostora. Poleg tega ima robustno, terensko zasnovo ter se ponaša z visoko stopnjo prilagodljivosti in funkcionalnosti. To smo želeli ponazoriti z zunanjim dizajnom in tudi z notranjostjo. Zato sta pri Škodi Kodiaqu oblika in funkcionalnost v ravnovesju,” je pojasnil Škodin glavni oblikovalec Jozef Kabaň. On in njegovi sodelavci so za Škodo Kodiaq
izbrali markanten oblikovalski slog, s katerim nove oblikovalske poteze znamke vnašajo tudi v segment SUV. Za ta slog je značilna uigranost racionalnosti in estetike.

Kot je razvidno že iz oblikovalske skice vozila, so vse linije jasne, natančne in ostre, močno spodrezana ramenska linija pa poudarja robustni značaj Škodinega velikega SUV vozila. Nizka, klinasto oblikovana žarometa z obeh strani objemata široko mrežo hladilnika. Njuna kristalasta struktura je poklon dolgoletni tradiciji češke steklarske umetnosti.

Tudi zadek priča o športno-robustnem značaju Škode Kodiaqa. Oblikovan je izrazito tridimenzionalno. Zadnji LED-luči sta v slogu znamke oblikovani kot črka C; v njuni obliki se nadaljujejo zunanje linije Škodinega SUV-ja. Enako markantna je tudi stranska silhueta vozila. Dolga medosna razdalja in kratka previsa nakazujejo prostorno notranjost. Po želji ima SUV lahko dodatno vgrajena še dva sedeža v tretji vrsti.

Markantni dizajn zunanjosti se nadaljuje v jasnih linijah notranjosti. Tudi tukaj vlada skladnost oblike in funkcionalnosti: notranjost daje občutek varnosti in robustnosti, hkrati pa prepriča z elegantnim značajem. Vzdušje je brezčasno in funkcionalno. Iz vseh podrobnosti vejeta jasnost in umirjenost. Za notranjost so značilni izrazito navpični elementi, kot so štiri velike prezračevalne šobe. Velik zaslon deli armaturno ploščo na dve enakovredni območji za voznika in sovoznika. Sprednji del
armaturne plošče je tridimenzionalno razpet in razdeljen na dva dela.

Pogovor z vodjem oblikovanja pri Škodi Jozefom Kabaňom: “Škoda postaja še dosti bolj emocionalna”

Gospod Kabaň, kakšen pomen ima za znamko dizajn Škode Kodiaqa?
Jozef Kabaň: Škoda Kodiaq ima za našo znamko dvojni pionirski pomen. Z našim prvim SUV-jem, ki je večji od Yetija, vstopamo v nov segment. Obenem pa je Kodiaq prvi model z novim Škodinim slogom oblikovanja SUV-modelov. Ta je zelo izrazit in emocionalen, hkrati pa ostaja brezčasen.

Katere so posebnosti oblikovalskega pristopa pri velikem Škodinem SUV-ju?
Kabaň: Škoda Kodiaq je neverjetno vsestranski. Je zelo prostoren in kljub kompaktnim zunanjim dimenzijam v svojem razredu ponuja največ notranjega prostora. Poleg tega ima robustno, terensko zasnovo ter se ponaša z visoko stopnjo prilagodljivosti in funkcionalnosti. To smo želeli ponazoriti z zunanjim dizajnom in tudi z notranjostjo. Zato sta oblika in funkcionalnost pri Škodi Kodiaqu v ravnovesju. Kristalast in markanten videz poleg tega poudarja značaj in moč Škode Kodiaqa.

Kako se da kombinirati dizajn in funkcionalnost?
Kabaň: Naše ambicije so združiti maksimalno estetiko in funkcionalnost, tako da ni več mogoče govoriti o različnih merilih. Iščemo lepoto v preprostosti, pri čemer ne želimo zanemarjati funkcionalnosti ali ergonomije. Z dobrim dizajnom postane funkcionalnost privlačna. Naš Škoda Kodiaq je nekaj posebnega ravno zaradi tega ravnovesja med funkcionalnostjo in estetiko.

Kakšno vlogo ima pri tem češka steklarska umetnost?
Kabaň: Vsaka podrobnost naših modelov pripoveduje zgodbo – v tem je emocionalna moč znamke. Pri Škodi Kodiaqu smo navdih za kristalaste elemente črpali iz tradicije češke steklarske umetnosti. Linije so jasne, natančne in ostro začrtane. Značilna je učinkovita igra svetlobe in senc na izrazito oblikovanih površinah. Kristalasta struktura se odraža tudi v detajlih, kot so žarometi in dekorativni elementi.

Tudi pri notranjosti ste upoštevali kar največjo kreativnost in ljubezen do detajlov. Čemu ste pri snovanju notranjega dizajna Škode Kodiaqa posvečali največ pozornosti?
Kabaň: Prostrane, jasne linije zunanjosti se nadaljujejo tudi v notranjosti. In tudi tukaj izpostavljajo skladnost oblike in funkcije, umirjenost in jasnost. Zame je pomembno, da avto odlično deluje in da pri tem izžareva estetiko. Notranjost naj bi vlivala občutek zaupanja in dobrega počutja. Takšna filozofija je bila temelj, na katerem smo ustvarili vzdušje, ki ga zaznamujejo eleganca, udobje in funkcionalnost.

Podobne objave

Dodaj odgovor