Najboljša ocena: pet zvezdic za varnost rapida

Pet zvezdic za varnost Škoda Rapida: nova kompaktna kombilimuzina znamke Škoda je za visoko raven varnosti prejela najboljše ocene na poskusnih trčenjih Euro NCAP. S tem Euro NCAP potrjuje odlične rezultate, ki jih Rapid dosegel na področjih zaščite odraslih potnikov in otrok, zaščite pešcev in varnostnih asistenčnih sistemov.

“Škoda Rapid sodi med najvarnejša vozila v svojem segmentu,” pravi dr. Frank Welsch, ki je kot član uprave družbe Škoda odgovoren za tehnični razvoj. “To z rezultati poskusnih trčenj potrjuje tudi neodvisna organizacija Euro NCAP. Naša nova kompaktna kombilimuzina je idealen družinski avto: ponuja veliko prostora za pet potnikov in njihovo prtljago, je funkcionalna, kakovostno izdelana in izpolnjuje najstrožje varnostne standarde,” dodaja dr. Welsch.

Škoda Rapid prepriča tudi z ekspresivnim dizajnom, odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo ter varčnimi motorji. Model postavlja nova merila v segmentu kompaktnih limuzin – kot prostoren, eleganten in hkrati cenovno dostopen družinski avto. Kompaktna kombilimuzina prinaša inteligentne rešitve, najsodobnejše tehnologije in bogato varnostno opremo, poleg tega pa se lahko pohvali tudi z izjemno gospodarnostjo. Rapid zapolnjuje v Škodini modelski paleti vrzel med malo Fabio in večjo Octavio.

Vse navedeno potrjujejo tudi rezultati poskusnih trčenj EuroNCAP. Rapid je za zaščito odraslih potnikov in otrok prejel same dobre ocene. “Pri Škodi izdelujemo avtomobile za ljudi. Tehnika ni sama sebi namen, temveč povečuje varnost in udobje voznika in potnikov. Veseli nas, da so pri EuroNCAP posebno pozornost namenili tudi temu vidiku,” pravi dr. Welsch.

Prve nagrade potrjujejo kakovost Rapida: več kot 110.000 bralk in bralcev strokovne revije AUTO ZEITUNG je Škodino novo kompaktno kombilimuzino izbralo za zmagovalko v kategoriji “Cenovno najugodnejši avto”. S tem si je Rapid prislužil laskavi naziv “Auto Trophy 2012”. Na podelitvi priznanj “Zlati volan 2012”, ki jo organizira AUTO BILD, je žirija Rapid – za modeloma BMW serije 3 in Lexus GS – razglasila za najboljši avto v kategoriji “Srednji/zgornji razred”.

Organizacija EuroNCAP je Rapidu podelila najboljše ocene za kompleksno zaščito odraslih potnikov: v tej kategoriji je dosegel kar 94 odstotkov vseh možnih točk. Najboljše ocene je prejel za zaščito voznika in sovoznika tako pri čelnem kot tudi bočnem trčenju. Tudi pri zahtevnem poskusnem trčenju v steber so ostale lutke v vozilu skoraj nepoškodovane.

Škoda Rapid se je odlično izkazal tudi pri zaščiti otrok. Dosegel je namreč največje možno število točk za zaščito triletnikov pri dinamičnih testih. Lutke, pripete v otroških sedežih s sistemom Isofix iz ponudbe Originalne dopolnilne opreme Škoda, niso bile poškodovane niti pri čelnem niti pri bočnem trčenju. Skupno je Rapid za zaščito otrok osvojil 80 odstotkov vseh možnih točk.

Pri EuroNCAP so pozitivno ocenili tudi zaščito pešcev, ki jo zagotavlja Rapid – za naletne lastnosti odbijača so mu podelili vse možne točke. Odbijač je zasnovan tako, da ob trčenju na noge pešca delujejo čim manjše sile. Pokrov motornega prostora je bil posebej dobro ocenjen v tistih delih, ob katere lahko udari glava otroka.

K petim zvezdicam so prispevali tudi varnostni asistenčni sistemi v Rapidu. Posebej gre omeniti elektronski stabilizacijski program (ESC), ki je pri vozilih za države EU del serijske opreme, in opozorilo za nepripet voznikov in sovoznikov varnostni pas.

Odlična ocena EuroNCAP je neodvisen dokaz za skupno visoko raven varnosti, ki jo zagotavlja Škoda Rapid. Na področju pasivne varnosti potnike v primeru naleta ščiti obsežen paket varnostne opreme. Ta med drugim vključuje čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika, stranske varnostne blazine in varnostne blazine za glavo, 3-točkovne varnostne pasove z zategovalniki in vzglavnike. Toga karoserija pri naletu skrbi za optimalen potek deformacije vozila.

Škoda Rapid je serijsko (v državah EU) opremljen s sistemom ESC vključno z ABS. Dolga medosna razdalja, natančne nastavitve podvozja in toga struktura karoserije tvorijo osnovo za stabilno vozno dinamiko. Funkcije, kot so sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, sprednji meglenki s funkcijo smerno prilagodljivih luči ali asistenca za speljevanje na klancu (Hill Hold Control), zvišujejo stopnjo aktivne varnosti v vozilu.

EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) je neodvisen konzorcij, katerega člani so predstavniki prometnih ministrstev evropskih držav, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in organizacij za varstvo potrošnikov. Ta organizacija z obširnimi poskusnimi trčenji preverja varnost novih modelov vozil.

Podobne objave

Dodaj odgovor