Kdo je oblikoval lučke, stikala in armaturno ploščo v sodobni Škodi?

Lučke na armaturni plošči, piktogrami na gumbih, armaturna plošča ali videz in delovanje uporabniškega vmesnika infozabave. Vse to in številne druge podrobnosti mora nekdo oblikovati. Pri Škodi je to naloga mlade oblikovalske ekipe HMI (Human Machine Interface oziroma vmesnik med človekom in strojem), ki je bila ustanovljena pred približno petimi leti. Danes zaposluje osem ljudi. Ekipa ne oblikuje dejanskih ročic, gumbov ali infozabavnega zaslona, ampak oblikuje izgled in odziv posameznih elementov na navodila uporabnikov.

Hitrost razvoja HMI se je v avtomobilskih podjetjih razvila relativno nedavno z bliskovitim vdorom digitalizacije, ki je skoraj vsak element vozila odmaknila od tradicionalnih analognih številčnic in obveznega radia. Vmesnik postaja pomemben del identitete blagovne znamke.

Kot začetek tega je dober primer infotainment sistem v Škodi Enyaq iV, ki se odziva na navade in zahteve uporabnikov.

Torej, na čem ekipa HMI danes dela in kaj želi doseči, bo vidno šele v nekaterih prihodnjih modelih Škoda. Delajo na popolnoma novi rešitvi, ki bo podpirala identiteto blagovne znamke in bo temeljila na potrebah naših strank. Ekipa je zasnovala popolnoma novo logiko, novo strukturo, ki bo olajšala upravljanje z različnimi elementi avtomobila. Videli bomo sodobno rešitev, ki bo temeljila na sposobnosti prilagajanja okolja glede na naše želje in na način, ki nam omogoča namestitev aplikacij.

Pri delu na logiki in videzu interakcijskih sistemov za voznika in potnike ekipa HMI sodeluje z drugimi oddelki, ki so odgovorni za druge dele, kot so armaturna plošča, infotainment ali glasovno upravljanje. Oblikovalci HMI-ja sooblikujejo vizualno identiteto blagovne znamke na drugih področjih, kot so mobilne aplikacije in spletna mesta.

Hkrati mora ekipa razvijati vse svoje rešitve z mislijo na stranke po vsem svetu. Navade in potrebe strank na Kitajskem, v Indiji, Nemčiji, Veliki Britaniji ali Italiji so zelo različne, vendar je potrebno ohraniti dosleden vizualni slog in logiko.

Podobne objave