Prve fotografije Kiinega prvega izključno električnega modela EV6.

Za razliko od drugih povsem električnih modelov znamke KIA, ki so na voljo poleg bencinskih in hibridnih različic, bo prihajajoča Kia EV6 prvo povsem namensko električno vozilo. Izdelan bo na električni globalni modularni platformi (E-GMP), ki bo podpirala množico novih Kia električnih vozil. Medtem ko Kia za svojo prihodnjo družino EV uporablja enostavno strategijo imenovanja modelov, pravi, da je cilj biti preprost in dosleden.

Kaj je novega za leto 2022?

Pri Kii pravijo, da načrtujejo do leta 2026 11 novih električnih vozil, pri čemer je prvo novo vozilo  EV6. Čeprav bo kasneje razkritih več podrobnosti in specifikacij, so jasno vidne elegantna zunanjost in čudovito notranjost električnega kompaktnega športnega terenca.

Motor, menjalnik in zmogljivost

Ker EV6 temelji na isti platformi kot njegov popolnoma električni bratranec, Hyundai Ioniq 5, pričakujemo, da bosta imela podobne, če ne celo enake možnosti pogonskega sklopa. To nakazuje na serijo z enim samim elektromotorjem, ki poganja zadnja kolesa. Pri bratrancu motor ustvari 215 konjskih moči in 258 Nm navora. Možna je tudi različica EV6 s pogonom na vsa kolesa z dvojnimi elektromotorji ter 302 konji in 446 Nm navora.

Doseg in polnjenje

Glede na Ioniq 5 pričakujemo, da bo Kia EV6 imela baterijo s 77,4 kWh. Skupaj z obratovalno napetostjo 800 voltov bi ga bilo mogoče napolniti s 5 na 80 odstotkov v samo 18 minutah, kadar ga priključite na 350-kW hitri polnilnik. Domet lahko ocenimo med 400 in 450 kilometri.

Notranjost

Zunanjost je dosti bolj drzna kot notranjost, vendar pa so postavitve in funkcije videti futuristično in privlačno. EV6 meša visokotehnološko vsebino kot je digitalizirana armaturna plošča s praktičnimi elementi, kot je plavajoča sredinska konzola s prostornimi predali za shranjevanje. Poudarek je tudi na dvobarvnem volanu, izpostavljenim gumbom za zagon vozila in zlatimi poudarki, ki so okusno nameščeni po celotni kabini.

 

Podobne objave