Nova predstavnika ‘vročih’ kombilimuzin

Med kopico letošnjih ženevskih novosti, ki bodo predstavljene obiskovalcem letošnjega avtomobilskega salona, se bosta nahajali tudi dve novi Kiini ‘hot-hatch’ različici modelov cee’d in pro_cee’d, ki so jih Južnokorejci okrasili s prestižno oznako GT.

Čeprav nam zgodovinsko izročilo in FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) tudi v teh časih zagotavljata, da gre v primeru pravega GT avtomobila vedno za klasični dvovratni kupe, se današnja marketinška industrija na to sploh ne ozira in kupcem še vedno ponuja kopico karoserijskih različic (3 in 5-vratne kombilimuzine, 4-vratne limuzine ter 5-vratni karavani…), ki s resničnim dojemanjem pojma Gran Turismo nimajo prav nobene zveze…

Pri tem Južnokorejci niso nobena izjema. Zato bo zadek trenutno najhitrejših in najbolj zmogljivih modelov v celotni zgodovini znamke KIA opremljen s kratico GT, ki bo opazovalca prepričala o dobrih zmogljivostih obeh južnokorejskih kombilimuzin. Vloga bolj športne različice bo pripadla 3-vratnemu pro_cee’du, ki ga Južnokorejci uradno oglašujejo kot kupe, čeprav ta trditev žal ne drži vode. Bolj praktično orientiranim kupcem, ki ne cenijo prave športnosti, izražene z nižjim številom bočnih
vrat, so Južnokorejci namenili 5-vratno kombilimuzino, čeprav sta obe različici motorizirani popolnoma enako (1,6-litrski turbobencinski motor z 204 PS/KM (201 bhp) in 265 Nm (195lb/ft) motornega navora).

Razpoložljiva zaloga motornih konj po poskrbela za zelo solidne pospeške (0-100: 7,9-sekunde), ostalih zmogljivosti in specifikacij pa zaenkrat niso razkrili. Več bo znanega 5. marca 2013, ko se odprejo vrata letošnjega ženevskega avtomobilskega salona.

Podobne objave

Dodaj odgovor