Milijonti Sorento z oznako “Made in USA”

V teh dneh pri Kia Motors praznujejo pomembno prelomnico – v njihovi ameriški tovarni je skozi proizvodne trakove zapeljal milijonti primerek Sorenta, najbolj znanega Kiinega SUV modela. Milijontega Sorenta, namenjenega severnoameriškemu trgu, so v tovarni v West Pointu v zvezni državi Georgia izdelali prav na praznik dela, 1. maja.

Tovarna zaslužna za 15.000 delovnih mest
Proizvodnja v tovarni, v katero je Kia vložila več kot 1,1 milijarde dolarjev (1 mlrd. EUR), se je konec leta 2009 pričela s Sorentom, leta 2011 pa so tu začeli izdelovati še limuzino Optima. Skupaj z lokalnimi dobavitelji je KMMG, kar je skrajšano ime tovarne Kia Motors Manufacturing Georgia, zaslužna za ustvarjanje več kot 15.000 delovnih mest v West Pointu in regiji. Do danes so v KMMG proizvedli skorajda 2,4 milijona vozil.

Harrison Shin, izvršni direktor KMMG, je ob jubileju dejal: “Sorento je za vse nas v tovarni nekaj posebnega, saj je bil prvo vozilo, ki smo ga tu začeli proizvajati. Naša ekipa v West Pointu je zavezana izdelovanju najboljših vozil na svetu in temu se posvečamo vsak dan. Želim čestitati ekipi, ki je dosegla še eno pomembno prelomnico.”

Sorento lani rekordno v Evropi
Kiinega paradnega konja za Evropo in ostale trge proizvajajo v Hwasungu v Južni Koreji. Prodaja Sorenta v Evropi je lani dosegla 15.769 vozil, kar je največ od leta 2002, ko je ta SUV vstopil na avtomobilski trg.

Kiina edinstvena 7-letna garancija
V Evropi kot za vsa ostala nova vozila Kia tudi za Sorento velja 7-letna tovarniška garancija (do 150.000 km, prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov).

Podobne objave