KIA Stinger in KIA Stonic izvrstno na Euro NCAP

Nova 5-vratna kombilimuzina <a href=”https://www.euroncap.com/en/results/kia/stinger/29545″>Kia Stinger</a> in 5-vratni križanec Kia Stonic sta prejela najvišjo oceno za varnost pri preizkusnih trkih, ki jih izvaja Euro NCAP. Oba modela sta osvojila 5 zvezdic po Euro NCAP – Stinger za vse različice, Stonic pa za tiste, ki so opremljene s Kiinimi opcijskimi aktivnimi varnostnimi tehnologijami.

Stinger nagrajen z najvišjo oceno Euro NCAP
Euro NCAP, neodvisna organizacija za izvajanje varnostnih preizkusnih trkov, je Stingerju podelila 93 odstokov vseh možnih točk za zaščito odraslih, 81 odstotkov za zaščito otrok, 78 odstotkov za zaščito pešcev ter 82 vseh možnih točk za asistenčne varnostne sisteme.

<a href=”https://www.euroncap.com/en/results/kia/stonic/29605″>5 zvezdic</a> za novega Kia Stonica z naprednim asistenčnim paketom
Vse Stonicove različice, opremljene s Kiinim naprednim asistenčnim paketom, so osvojile 93 odstotkov vseh možnih točk za zaščito odraslih, 84 odstotkov za zaščito otrok, 71 odstotkov za zaščito pešcev in 59 odstotkov za asistenčne varnostne sisteme.

Visoke ocene zaradi karoserije iz naprednega jekla
Eden od razlogov za visoke dosežene ocene je karoserija iz naprednega jekla z visoko trdnostjo (AHSS). Brezhibno varnost zagotavljajo tudi serijske varnostne zračne blazine (6 pri Stonicu in 7 pri Stingerju) ter pester nabor pasivnih in aktivnih varnostnih pripomočkov.

Organizacija Euro NCAP je oba modela pohvalila zaradi njune stabilnosti potniškega dela v primeru trka, z visoko stopnjo zaščite potnikov različne postave in na vsakem sedežu. Še posebej to velja za Stingerja, kjer so potniki dobro zaščiteni pred poškodbami vratu, medtem ko so pešci dobro zaščiteni zaradi aktivno upogljivega motornega pokrova. Sistem za samodejno zaviranje v sili (AEB), ki v Stingerju in Stonicu pomaga pri izogibanju trkom, se je izkazal pri preizkušanju asistenčnih
varnostnih sistemov.*

Ocena 5 zvezdic na preizkusnih trkih Euro NCAP velja za vse različice Stingerja – tiste z bencinskim ali dizelskim motorjem, zadnjim ali 4-kolesnim pogonom. Ocena 5 zvezdic se nanaša na Stonice, opremljene s Kiinim naprednim asistenčnim paketom.**

Visokotehnološki aktivni varnostni pripomočki
Stinger je na voljo z najnovejšim asistenčnim sistemom (ADAS), serijsko pa ponuja cel kup varnostnih pripmočkov – pomožni stabilnostni sistem (VSM), elektronski nadzor stabilnosti ESC, opozarjanje na nevarnost naleta (FCW) s pomožnim sistemom za izogibanje trkom spredaj in prepoznavo pešcev, radarski tempomat s start/stop sistemom za samodejno ugašanje in prižiganje motorja med nekajsekundnimi postanki, sistem za opozarjanje v primeru nenadnega zapuščanja voznega pasu, aktivni motorni pokrov
ter samodejno zasenčenje žarometov. Ostali ADAS pripomočki vključujejo opozarjanje na ovire za vozilom in prečni promet (RCTCW), pregled okolice vozila iz ptičje perspektive (AVM) s parkirno pomočjo pri nizkih hitrostih ter sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BSCW).

Stinger je prav tako serijsko opremljen z inovativnim sistemom za opozarjanje voznika v primeru nezbranosti (DAW), ki se spoprijema z voznikovo nezbranostjo ali zaspanostjo. V Evropi je po nekaterih ocenah zaspanost voznika glavni vzrok za skoraj četrtino prometnih nesreč s smrtnim izidom ***. Sistem spremlja nekaj parametrov vozila in voznika ter v primeru upada voznikove zbranosti z zvočnim in grafičnim opozorilom voznika opozori in predlaga postanek.

Tehnologije ADAS, ki so na voljo pri Stonicu, vključujejo: pomoč pri preprečevanju naleta z zaznavo pešcev, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu z opozarjanjem na ovire za vozilom in prečni promet (RCTCW) in sistem za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu (LDW). Sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA) bo pri Stonicu na voljo sredi leta 2018. Sistem za opozarjanje voznika v primeru nezbranosti (DAW) je na voljo kot opcija, medtem ko je Stonic serijsko opremljen s
stabilnostnim sistemom (ESC) in pomožnim stabilnostnim sistemom (VSM).

Stonic pri nas že naprodaj, Stinger prihaja januarja
Stingerja, ki je že naprodaj v večjem delu Evrope, pri nas pričakujemo januarja. Na voljo bo z zadnjim ali štirikolesnim pogonom ter dvema bencinskima in enim dizelskim motorjem. Najzmogljivejši, 3,3-litrski twinturbo bencinski šestvaljnik, je najmočnejši in najhitrejši serijski model v zgodovini Kie. Vsi trije motorji prihajajo v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Stonica poganjajo Kiini napredni in varčni bencinski in dizelski motorji, namenjeni izkoriščanju motornih zmogljivosti in uživanja v vožnji. Vsi Stonicovi motorji serijsko prenašajo moč do pogonskih koles preko ročnega menjalnika. Tako kot vsi ostali modeli Kia se tudi Stinger in Stonic ponašata z najdaljšo evropsko tovarniško garancijo, ki velja kar 7 let (do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve števila prevoženih kilometrov) in za celotno vozilo.

Opombe
*Sistem za samodejno zaviranje v sili (AEBS, asistenčni sistem za preprečevanje naleta) je asistenčni sistem, ki voznika ne odvezuje odgovornosti, saj mora voznik v vsakem trenutku varno upravljati z vozilom. Voznik mora še vedno vožnjo prilagoditi svojim voznim sposobnostim, zakonodaji in razmeram v prometu. AEBS ni namenjen avtonomni vožnji.Za več informacij, prosimo, preberite lastnikov priročnik.
**Stonicove različice brez asistenčnega varnostnega paketa so dosegle 3 zvezdice
***Sleepiness at the wheel’ (slov. Zaspanost za volanom), Association des Sociétés Françaises d’Autoroutes & Institut National du Sommeil et de la Vigilance, junij 2013.

Podobne objave