KIA prvič z dizelskim mehkim hibridnim pogonom

Kia Motors bo v drugi polovici letošnjega leta predstavila svoj prvi dizelski mehki hibridni pogon. Novi pogon ‘EcoDynamics+’ zmanjšuje emisije CO2 z uporabo elektro motorja med pospeševanjem, ko uporablja zaganjalnik z dodatno 48-voltno baterijo.

Cenovno dostopna vgradna tehnologija
V skladu s Kiinim ciljem ustvarjati inovativna vozila, ki si jih lahko privošči širši krog kupcev, tehnologija mehkega hibrida EcoDynamics+ ponuja prepričljivo razmerje med stroški in zmogljivostmi v primerjavi s klasičnimi hibridnimi sistemi. Kompaktna narava komponent pomeni, da se lahko to tehnologijo vgradi v obstoječe vozilo in v pogonsko zasnovo brez poseganja v praktičnost ali prostorsko razporeditev. Kiin pogonski sistem mehkega hibrida je ustvarjen tako, da postane neopazen del
življenja strank, brez kakršnegakoli priklapljanja in polnjenja.

Dizelski mehki hibrid Sportage na voljo v drugi polovici leta
Sportage bo prvi model Kia, ki bo ponujal novi dizelski mehki hibridni pogon EcoDynamics+, kar bo na voljo že letos. Novi Kia Ceed, ki jeseni prihaja v svoji tretji generaciji, bo naslednji model z novim pogonom – dobil ga bo leta 2019. V tem letu bodo sledili tudi ostali modeli Kia.

Prvi korak uresničevanja strategije elektrifikacije do 2025
48-voltni pogon mehkega hibrida je prva nova tehnologija, ki jo Kia predstavlja kot del svoje širše strategije elektrifikacije modelne palete. Predstavitev novega 48-voltnega pogona pomeni, da je Kia prvi avtomobilski proizvajalec, ki v svoji ponudbi kupcem ponuja hibridna vozila, priključne hibride, 100 % električna vozila in 48-voltno tehnologijo. Kia namerava do leta 2025 ponuditi 16 vozil z naprednim pogonom – 5 novih hibridov, 5 priključnih hibridov, 5 električnih vozil ter leta 2020
tudi novo vozilo z gorivnimi celicami in elektro motorjem.

Zmanjšanje emisij CO2 do 4% (WLTP cikel) in 7% (NEDC*)
Z dizelskim pogonom mehkega hibrida EcoDynamics+ bo Kia lahko ponudila čistejše dizelske motorje. Sistem deluje v kombinaciji s tehnologijo selektivne katalitične redukcije (SCR), ki pomaga pri zmanjševanju emisij CO2 do 4 % po novem svetovnem ciklu merjenja emisij (WLTP), oziroma do 7 % po novem evropskem voznem ciklu (NEDC)*. Uvedba tehnologije dizelskega mehkega hibrida bo okrepila Kiina prizadevanja, da izboljša izkoristek goriva v svoji modelni paleti.

Načina delovanja ‘motor’ in ‘generator’
Kiina tehnologija mehkega hibrida uporablja kompaktno 0,46kWh 48-voltno litij-ionsko baterijo in novi zaganjalnik-generator mehkega hibrida (MHSG). Z elektronskim nadzorom MHSG-ja z uporabo inverterja sistem neopazno preklaplja med dvema načinoma delovanja – ‘motor’ in ‘generator’.

MHSG kot elektro motor za nižji hrup in emisije
MHSG, ki je preko jermena povezan s pogonsko gredjo dizelskega motorja, med pospeševanjem zagotavlja do 10kW moči pri načinu delovanja ‘motor’, s čimer se zmanjšujejo hrup in emisije.

Regenerativno zaviranje za polnjenje baterije
V načinu delovanja ‘generator’ MHSG izkorišča kinetično energijo vozila pri zaviranju in to energijo izkorišča za polnjenje baterije.

Kako EcoDynamics+ deluje na cesti
Pogon EcoDynamics+ so Korejci razvili za zagotavljanje boljšega izkoristka motorja z notranjim izgorevanjem na cesti in sicer z neobčutnim zagotavljanjem ter shranjevanjem električne energije. Ko MHSG deluje v načinu ‘motor’ se med pospeševanjem izkorišča shranjena električna energija baterije, ki tako motorju z notranjim izgorevanjem zagotavlja dodatni navor med močnim pospeševanjem, ali zmanjša motorni hrup med rahlim pospeševanjem. V fazi zaviranja, vožnjo po klancu navzdol ali med
približevanjem križišču MHSG preklopi na način ‘generator’, s čimer z uporabo pogonske gredi polni baterijo. Sistem nadzira napredna elektronska krmilna enota (ECU), ki izračuna najbolj učinkovito izrabo razpoložljive energije in jo temu prilagodi, upoštevajoč preostali čas polnjenja baterije.

Nova funkcija stop/start sistema
Zmogljivost baterije se lahko uporabi za delovanje nove funkcije ‘voznega start/stop’ sistema. Če je baterija dovolj napolnjena, se motor z notranjim izgorevanjem samodejno ugaša med zaviranjem z motorjem in aktivnim zaviranjem. MHSG neopazno ponovno zažene motor – v kateremkoli primeru – če voznik pritisne stopalko plina.

Kompaktno vmeščanje in vgradnja v obstoječe modele
Kompaktna narava tehnologije omogoča enostavno vgradnjo EcoDynamics+ sistema mehkega hibrida v obstoječo zasnovo vozil. Odvisno od modela vozila bo 48-voltna baterija nameščena na dnu kabine, s čimer bo karseda zmanjšala vpliv na praktičnost vozila. Ker je MHSG preko jermena ročične gredi neposredno povezan z motorjem, skorajda ni potrebno posegati v motorni prostor.

DC/DC pretvornik 48-voltne baterije omogoča tej novi bateriji povezavo z napajanjem pomožne elektronike v vozilu, kar je precej večja zmogljivost v primerjavi z 12-voltnim električnim sistemom vozila. Odločitev za uporabo MHSG tudi pomeni, da je običajni zaganjalnik lahko manjši in se ga uporablja predvsem za hladni zagon pri nizkih temperaturah. 48-voltna baterija pomaga pri zagonu motorja v večini pogojev. Kiin EcoDynamics+ pogon dizelskega mehkega hibrida deluje tako z ročnim kot tudi
samodejnim menjalnikom in se ga lahko uporablja pri prednjem, zadnjem ali štirikolesnem pogonu. Prav tako je pogon mogoče uporabljati pri dizelskih in bencinskih motorjih.

Kia bo podrobnejše načrte glede tehnologije mehkega hibrida predstavila v prihajajočih mesecih.

Podobne objave