Kako pripraviti avtodom na zimo?

Za vas smo pripravili članek kako vaš avtodom pripraviti na zimovanje še preden temperatura pade pod ledišče.

Preglejte zunanjost vozila. Priporočamo, da temeljito operete avtodom, bodite pozorni na umazanijo, madeže, odpadlo listje in blato na ohišju ter podvozju. Pod umazanijo in odpadlim listjem se lahko pojavi korozija. Očistite odtoke pri vratih in na pragovih. Preglejte in očistite tesnila na oknih in vratih ter jih namažite z vazelinom.

Temeljito očistite notranjost. Če je mogoče, dvignite blazine, da omogočite kroženje zraka. Priporočamo namestitev razvlaževalcev zraka. Pustite hladilnik rahlo odprt v položaju za prezračevanje. Zaprite vse odprtine (okna, vrata, zračnike in cevi), da preprečite vstop živalim v avtodom.

Pozorni bodite na tekočine, ki lahko zmrznejo in s tem poškodujejo dele avtodoma. Vsi novejši avtodomi imajo avtomatski ventil, ki se samodejno sproži, ko temperatura v avtodomu pade pod 3°C. Kljub temu pa vam svetujemo, da to storite sami prej. Izpraznite in splahnite tank za odpadno vodo, tank za čisto vodo ter celotno napeljavo, vključno z grelcem vode ter črpalko. Vse pipe pustite odprte skozi celo obdobje zimovanja.

Priporočamo vam, da zamenjajte plinsko jeklenko butana, ki zamrzne že pri 0 stopinj celzija s propansko. Saj ima propan precej nižje ledišče. Odklopite jeklenko iz napeljave ter jo zaprite z varnostnim čepom.

Predlagamo, da vsaj dvakrat med zimovanjem prižgete grelno peč in jo na minimalni temperaturi 5°C pustite delovati kakšen dan.

Preverite hladilno tekočino, če je potrebno dolijte hladilno tekočino, ter tekočino za pranje stekel, po potrebi dolijte zimsko.

V rezervoarju za gorivo priporočamo vsaj pol tanka goriva saj ima dizelsko gorivo precej visoko ledišče.

Pravočasno poiščite primerno parkirišče za hranjenje počitniškega vozila. Pri tem bodite pozorni, da parkirišče ni travnato ali na zemlji, saj to škoduje podvozju vašega avtodoma. Še bolje je, če lahko avtodom hranite v garaži. Vozilo naj bo na ravni podlagi, v prvi prestavi in spuščeno ročno zavoro. Predlagamo, da vozilo dvignete na dvigalko, da razbremenite pnevmatike ali vsaj povečate tlak v pnevmatikah na približno 0,5 bara nad normalnim delovnim tlakom, da se ne uležijo.

Priklopite vozilo na elektriko in ne pustite da se akumulatorji izpraznijo. Tako boste življenjsko dobo svojega akumulatorja močno podaljšali.

Priporočamo vam, da nekajkrat med zimo prižgite motor ter ga pustite, da se ogreje na delovno temperaturo.

Podobne objave