V novembru že pri trgovcih

V Parizu se bo kupcem prvič predstavila nova škoda fabia, in to v dveh karoserijskih različicah, ker bodo Čehi ob bok nove 5-vratne kombilimuzine postavili še novi 5-vratni karavan, ki bo kupcem na voljo na začetku leta 2015, medtem ko bo običajna kombilimuzinska fabia dostopna kupcem že v letošnjem novembru.

Nova, že tretja generacija zelo priljubljenega modela (od leta 1999 do današnjih dni so Čehi izdelali približno 3,5 milijona primerkov modela fabia) iz evropskega B segmenta (supermini) bo tokrat privlačila kupce s povsem novo, po mnenju proizvajalca tudi precej bolj emocionalno obliko. Tako je 5-vratna fabia III približno 90 mm širša ter približno 31 mm nižja od aktualne, druge generacije tega modela. Omenili so tudi zelo solidno odmerjen kombilimuzinski prtljažnik, ki bo v osnovni sedežni
konfiguraciji lahko pogoltnil do 330 litrov (815 litrov več ob primerjavi z aktualno generacijo) tovora.  S poklopom zadnjih sedežev se kapaciteta prtljažnika poveča na 1150 litrov.

Ker so se konstruktorji ob snovanju novega modela osredotočili tudi na zmanjšanje mase, poleg tega bo za samodejno premikanje skrbela še nova generacija pogonskih sklopov, bo fabia III (masa avtomobila: 980 kg) nekoliko bolj skromna pri uničevanju fosilnih goriv, ker naj bi ob premagovanju razdalj porabila približno 17 odstotkov manj goriva kot primerljivo motorizirana predstavnica druge generacije. Najbolj varčen predstavnik tretje generacije modela fabia bo opremljen z dodatno modelno
oznako Green-Line, ker se bo pod njegovim motornim pokrovom skrival že znani 1,4-litrski 3-valjni turbodizelski motor s 75 KM, ki naj bi v povprečju porabil samo 3,1 litra goriva na vsakih 100 prevoženih kilometrov. Nizka bo tudi stopnja ustvarjenih CO2 emisij (82 g/km).

Nova fabia bo opremljena tudi s kopico elektronskih pomočnikov (Driver Activity Assistant, Speedlimiter, Hill Hold Control, senzorji zračnega tlaka v pnevmatikah, sistem KESSY…), ki jih poznamo že iz drugih modelov te znamke. Tako bo tudi nova fabia opremljena z Mirror Link tehnologijo, ki je namenjena vzpostavljanju povezave pametnih telefonov z vozilom. Več informacij o novem kompaktnem karavanu pa zaenkrat niso razkrili.

Podobne objave

Dodaj odgovor