Svetovni rekord s Škodo Citigo CNG

Škoda Citigo CNG je z rekordnim dosežkom potrdila svoje zmogljivosti: mojster varčne porabe goriva Gerhard Plattner je z ekološko zasnovano Škodo na zemeljski plin prevozil 2.619 km po Evropi. Na poti od italijanske Vicenze do švedskega Stockholma je povprečna poraba Škode Citigo CNG znašala le 2,39 kg zemeljskega plina na 100 km – kar je več kot 0,5 kg manj od podatka proizvajalca (2,9 kg po direktivi EU).

“S tem rezultatom smo pokazali, kaj je mogoče doseči z dobrimi koncepti, intenzivnim razvojnim delom in nenehnimi tehničnimi izboljšavami. Dodati je treba tudi privlačni dizajn Škode Citigo, njeno nizko osnovno maso in nizki količnik zračnega upora. Zaradi vsega naštetega je lahko Škoda Citigo CNG dosegla ta rekordni rezultat,” je povedal dr. Frank Welsch, direktor razvoja v družbi Škoda Auto.

Absolutno rekordno vrednost je Škoda Citigo CNG, ki je zanesljivo delovala ves čas vožnje, dosegla na predzadnji etapi petdnevnega potovanja skozi devet evropskih držav: Plattner je na tem 515 km dolgem odseku povprečno porabo uspel zmanjšati na samo 2,04 kg na 100 km. Avstrijec je pohvalil svojega varčnega spremljevalca in dejal, da je to “pravi talent za dolge relacije, ki ga nikoli ni pustil na cedilu in s katerim je bilo potovanje presenetljivo udobno.” Plattner je prepričan, da lahko “s
Škodo Citigo brez težav prevozite tudi dolge relacije. Petvratnik mi je bil v pravo veselje.”

Plattner je tudi povedal: “Na takšen rezultat nisem računal, čeprav sem vedel, da je vožnja s Škodo Citigo CNG lahko ekstremno varčna. Normirano porabo sem izboljšal za skoraj 18 odstotkov.” Z nasmeškom pa je še dodal: “Emisija ‘trilitrskih’ avtomobilov sme znašati največ 90 gramov CO2 na kilometer. S svojo Škodo Citigo sem v povprečju dosegel emisije 65 gramov CO2 ali okrog 28 odstotkov manj. S tega vidika je Škoda Citigo CNG prvi ‘dvolitrski’ avto.”

Plattnerja je razveselilo dejstvo, da je bila mreža postaj za polnjenje zemeljskega plina zdaj že bolj gosta kot v času priprav na vožnjo rekordov. “Pri postankih za polnjenje goriva sem prihranil kar nekaj kilometrov vožnje, tako da sem na koncu namesto načrtovanih 2.714 km prevozil okrog 100 km manj. S proračunom v višini 100 evrov bi si tako lahko privoščil še nekaj sto kilometrov več, je povedal Plattner glede izkušenj z oskrbo z gorivom. Najti gorivo CNG ni več nobena težava in mreža
polnilnih postaj je v Evropi čedalje gostejša.

Ekstremni voznik Plattner je za potovanje od Vicenze do Stockholma potreboval pet dni – skupno je prevozil devet držav, od Italije, preko Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške, Poljske, Nemčije in Danske do Švedske. Potovanje superlativov, na katerem ni manjkalo ničesar: peklenska vročina v Italiji, neurja v Avstriji in nikakor ne samo vožnja po avtocesti. Škoda Citigo CNG je s to relacijo opravila odlično. Plattnerju je na koncu njegovega potovanja po Evropi od 100 evrov proračuna ostalo še
18,76 evra. Češka avtomobilska znamka je s tem dosežkom potrdila svojo težnjo po izdelovanju izrazito varčnih modelov, ki so brezkompromisno prilagojeni vsakodnevnim potrebam.

Škoda Citigo CNG, junakinja opisane rekordne vožnje, bo septembra razstavljena na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v nemškem Frankfurtu, in sicer na razstavnem prostoru družbe Erdgas Mobil.

Podobne objave

Dodaj odgovor