Novi Superb prejel najboljšo oceno pet zvezdic

Novi Škoda Superb je na preizkusnem trčenju Euro NCAP dosegel najboljšo oceno pet zvezdic. Euro NCAP s tem potrjuje odlični nivo varnosti novega Škodinega vrhunskega modela, ki je bil pred nekaj dnevi predstavljen na prvih trgih. Najnovejši vrhunski rezultat preizkusnega trčenja Euro NCAP predstavlja tudi visoko stopnjo varnosti celotne Škodine modelske palete: vse aktualne modelske serije znamke so v času svojih uvedb na trg
na preizkusnem trčenju Euro NCAP prejele najvišjo oceno pet zvezdic.

Ocena Euro NCAP (European New Car Assesment Programme) obsega kategorije varnost odraslih potnikov, varnost otrok, varnost pešcev ter asistenčni varnostni sistemi. Novi Škoda Superb je v vseh štirih ocenjevalnih kategorijah prejel najboljšo oceno pet zvezdic.

Novi Škoda Superb nudi brezkompromisno varnost: zaradi uporabe inovativne tehnologije MQB iz koncerna Volkswagen se vrhunski model znamke lahko pohvali s številnimi varnostnimi asistenčnimi sistemi. Za najboljšo zaščito potnikov v primeru trčenja skrbijo najsodobnejši zadrževalni sistemi z do devetimi varnostnimi blazinami, večja trdnost karoserije in načrtno optimirane zmečljive cone. Poleg tega popolnoma novo podvozje zagotavlja stabilno, udobno in hkrati dinamično vožnjo.

Novi Škoda Superb se ponaša s celo vrsto novih asistenčnih sistemov in očara s svojo stopnjo varnosti, ki doslej ni bila samoumevna za vozila v tem segmentu. Tehnologija podpira voznika v najrazličnejših prometnih situacijah – od ohranjanja razdalje in smeri do samodejnega zaviranja s polno močjo v primeru nevarnosti naleta. Novi Škoda Superb je serijsko opremljen z elektronskim nadzorom stabilnosti (ESC) s funkcijo večnaletnega zaviranja. V večini držav Evropske unije so naslednji varnostni
sistemi del serijske opreme: sistem za nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili, elektronski nadzor tlaka v pnevmatikah in funkcija XDS+ (prečna zapora diferenciala), ki je nadgradnja funkcije elektronske zapore diferenciala.

Kot dodatna oprema pa so možni še drugi varnostni asistenčni sistemi. Superb je prvi Škodin model, v katerem so na voljo sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (Blind Spot Detect), asistenca za odparkiranje (Rear Traffic Alert), asistenca za zastoje (Traffic Jam Assist) in sistem za zaustavitev v sili (Emergency Assist). Drugi varnostni sistemi v ponudbi so še avtomatsko uravnavanje razdalje (Adaptive Cruise Control), proaktivna zaščita potnikov (Crew Protect Assist), asistenca za
ohranjanje smeri (Lane Assist), omejevalnik hitrosti (Speedlimiter), zaznavanje utrujenosti voznika (Driver Alert) in prepoznavanje prometnih znakov (Travel Assist).

K bistveno večji varnosti v novem Škoda Superbu poleg naštetih sistemov pripomorejo še inovativni sistemi luči. Prvič v kateremkoli Škodinem modelu so v njem na voljo t. i. zakrite dolge luči (Smart Light Assist).

Zadnja najboljša ocena za novi Škoda Superb na testiranju Euro NCAP potrjuje, da je nova Škodina modelska paleta tako varna kot še nikoli doslej. Vse aktualne modelske serije znamke so v času svojih uvedb na trg dosegle vrhunski rezultat pet zvezdic. Pred novim Škoda Superbom je novembra 2014 najvišjo oceno pet zvezdic prejela Škoda Fabia. Najboljšo oceno pet zvezdic so prejeli tudi modeli Škoda Octavia (2013), Škoda Rapid (2012), Škoda Citigo (2011) in Škoda Yeti (2008).

Odlične ocene Škodinih vozil na preizkusnih trčenjih Euro NCAP so rezultat obsežnih prizadevanj znamke za najvišjo raven aktivne in pasivne varnosti. Škoda pa si v okviru svoje družbene odgovornosti na različne načine prizadeva tudi za večjo prometno varnost na cestah in avtocestah. Euro NCAP je neodvisen konzorcij, katerega člani so predstavniki prometnih ministrstev evropskih držav, avtomobilskih klubov, zavarovalnic in organizacij za varstvo potrošnikov. Ta organizacija z obširnimi
preizkusnimi trčenji preverja varnost novih modelov vozil.

Podobne objave

Dodaj odgovor