Nova Škoda Enyaq iV

Z novim modelom Škoda Enyaq iV je češka avtomobilska znamka naredila pomemben korak pri uresničevanju svoje strategije električne mobilnosti.

Prvi Škodin serijski model, zasnovan na osnovi Volkswagnove koncernske modularne platforme za električni pogon, združuje izjemno prostornost in emocionalen dizajn, ter užitek v vožnji s trajnostnim pečatom. Glede na profil zahtev posameznih kupcev je baterija na voljo v treh velikostih in petih stopnjah zmogljivosti. Proizvodnja električnega SUV-ja bo potekala v Škodini matični tovarni v Mladi Boleslav. To pomeni, da bo Enyaq iV v Evropi edino vozilo s to platformo, ki ga bodo izdelovali zunaj Nemčije.

Enyaq je zgrajen na platformi MEB, kar mu omogoča zunanje dimenzije Octavije in notranjo prostornost Kodiaqa.
V dolžino meri 4.648 milimetrov, v širino 1.877 milimetrov in v višino 1.618 milimetrov. Njegova medosna razdalja meri 2.765 milimetrov, prostornina prtljažnika meri 585 litrov, kar je za električno vozilo precej veliko. Spodnji rob prtljažnika je za SUV relativno nizek, kar omogoča enostavno natovarjanje tudi težjih in večjih predmetov.

Osrednji del oblikovanja zunanjosti se je zgodil spredaj. Električni avtomobili ne potrebujejo hlajenja motorja, zato je maska zaprta, krasi pa jo tako imenovan kristalni obraz (Crystal Face); 130 LED žarnic, ki dajejo Enyaqu iV zelo značilen svetlobni podpis.

Novi Enyaq iV je značilen Škodin model, vendar s povsem novim pogonskim konceptom. Prvi serijski model češke znamke na osnovi modularne platforme za električni pogon, je zaradi dosega 510 kilometrov in razmeroma kratkih časov polnjenja več kot idealen tudi za daljše razdalje. Zaradi nove zasnove pogona kljub kompaktnim dimenzijam omogoča boljšo porazdelitev prostora in s tem še več prostora za potnike in prtljago. Poleg tega Enyaq iV ponuja najsodobnejše rešitve za povezljivost in infotainment ter značilno Škodine »Simply Clever« ideje.

Pri vstopnih izvedbah bo motor v zadku poganjal zadnji kolesni par. Zmogljivejše izvedbe bodo imele spredaj vgrajen dodaten elektromotor, s katerim se bo navor še bolj učinkovito prenašal na cesto. Najmočnejša različica bo po potrebi kos priklopnim obremenitvam do 1.200 kg. Zaradi visoke učinkovitosti baterij, majhnega kotalnega upora pnevmatik in za SUV izvrstne aerodinamičnosti (količnik zračnega upora je od 0,27) lahko Škoda Enyaq iV realizira dosege do 500 kilometrov.

Vstopni model je Škoda Enyaq iV 50 z baterijo kapacitete 55 kWh. Elektromotor v zadku razvije moč 109 kW in ima maksimalni doseg do 340 kilometrov.

Pri 132-kilovatnem Enyaqu iV 60 z baterijo kapacitete 62 kWh zadošča za do 390 kilometrov dosega.

Največji doseg do 500 kilometrov (po kriterijih WLTP) pa ima Enyaq iV 80 s pogonom zadaj in močjo 150 kW. Enaka baterija s kapaciteto 82 kWh se vgrajuje tudi v obe različici z dodatnim elektromotorjem in štirikolesnim pogonom, ki nosita oznako 80X oz. vRS in razvijeta moč 195 kW oz. 225 kW.

Najzmogljivejši model doseže iz mirovanja hitrost 100 km/h v času samo 6,2 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša 180 km/h. Obe različici s štirikolesnim pogonom imata največji doseg do 460 kilometrov.

Škoda Enyaq iV omogoča tri različne načine polnjenja. Poleg običajne gospodinjske 230-voltne električne vtičnice z izmeničnim tokom 2,3 kW, ga lahko doma preprosteje polnimo čez noč na stenski polnilni postaji z močjo do 11 kW. Glede na velikost baterije traja posamezno polnjenje od šest do osem ur. Tretja možnost pa je polnjenje na hitri polnilni postaji s polnilno močjo do 125 kW. V tem primeru se baterija Enyaqa iV v idealnih pogojih napolni od 10 na 80 odstotkov v času samo 40 minut.

Posebnost novega Škode Enyaqa iV je novo zasnovana notranjost, ki vzbuja povsem nov občutek prostornosti. Vozilo se prav tako ponaša z najsodobnejšimi rešitvami za povezljivost in infotainment: voznik lahko na prostostoječem, centralno umeščenem zaslonu z diagonalo 13 palcev, in po želji prek projicirnega zaslona s tehnologijo obogatene resničnosti, spremlja vse relevantne informacije, ki se zaradi stalne povezave s spletom ves čas posodabljajo. Izjemna prostornost in prtljažnik s kapaciteto 585 litrov sta dejavnika, zaradi katerih je Škoda Enyaq iV kot nalašč za družine. Škoda z modelom Enyaq iV uvaja nov koncept za notranjost; tokrat se prvič v serijskem avtu uporabljajo trajnostni materiali, kot je na primer oljčno usnje.

Z novim Enyaqom iV prihaja tudi nova struktura nivojev opreme imenovani Izbira Zasnove (Design Selection). Standardna izbira zasnove za Enyaq iV 50 je Puristična zasnova, za Enyaq 60 je standardna zasnova Loft, ki jo navdihujejo sodobni domači apartmaji za mlade družine. Ena od glavnih značilnosti Lofta je dvobarvna zasnova armaturne plošče. Zasnova Lodge je osredotočena na trajnost in inovacije, Lounge pooseblja kakovost in ekskluzivnost, Suite in ecoSuite pa nudijo klasične luksuzne detajle. Pri RS različici zasnova RS Lounge poudarja športni značaj avtomobila, dodatna oprema RS Suite pa izžareva dinamično eleganco.

Z modelom Enyaq iV znamka Škoda nadaljuje svojo pot v električno mobilnost, na katero je konec leta 2019 stopila z modeloma CITIGOe iV in Superb iV, do konca leta 2022 pa je načrtovanih več kot deset elektrificiranih modelov iV.

Predprodaja je stekla s svetovno premiero, serijska proizvodnja Škode Enyaqa iV pa se bo začela konec leta 2020. Prihod na trg je predviden v začetku leta 2021. Omejena serija “Founders Edition” s posebno opremo in nekoliko drugačnim videzom bo zajemala točno 1.895 vozil in bo obujala spomine na ustanovitev družbe pred 125 leti. Prve primerke bodo dostavili v prvem četrtletju 2021.

Do informativnega konfiguratorja za Škodo EnyaqiV lahko dostopate tukaj.

Za prednaročila Enyaqa iV kontaktirajte naše prodajne svetovalce za vozila znamke Škoda:

Trebnje:

Iztok Štolfa:
07 / 34 60 700
iztok.stolfa@panjan.si

 

Ivančna Gorica:

Jan Puh:
01 / 32 04 707
051 / 632 018
jan.puh@panjan.si

Podobne objave