Mejnik za “srce znamke”: šestmilijonta Octavia

Škoda je izdelala šestmilijonto Octavio. Jubilejno vozilo se je v teh dneh  zapeljalo s tekočega traku v matični tovarni v Mladi Boleslav. Octavia je od začetka leta 1996 do danes postala prava prodajna uspešnica v svetovnem merilu in je najbolje prodajani model tradicionalne češke znamke. Začetki priljubljene modelske serije segajo v leto 1959.

“Noben drug model se s Škodinega tekočega traku ni zapeljal tako pogosto kot Octavia,” je dejal Michael Oeljeklaus, ki je kot član uprave družbe Škoda odgovoren za proizvodnjo in logistiko. “Octavia je srce naše znamke in je sinonim npr. za izjemno zmogljivost proizvodnje in logistike. Octavia je ogromno prispevala pri vzponu znamke Škoda med svetovno znane znamke,” je še dodal Oeljeklaus.

Škoda Octavia simbolizira uspeh znamke v obeh preteklih desetletjih. To je bil prvi popolnoma na novo razviti Škodin model po padcu železne zavese in po Škodinem vstopu v koncern Volkswagen. Uvedba Octavie je odločilno vplivala na vzpon Škode v globalno podjetje, ki se je danes uspešno uveljavilo med velikimi volumenskimi znamkami.

Prva Octavia in njen prednik
Začetek proizvodnje Octavie sega v jesen 1996 na pariški avtomobilski salon “Mondial de l’Automobile”. Takratna nova limuzina s stopničastim zadkom višjega razreda kompaktnih vozil je v trenutku prepričala s sodobno tehnologijo, zelo dobro kakovostjo in odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo. Z izjemno prostornostjo je Octavia že od samega začetka postavljala nova merila v svojem segmentu. Poleg tega je vozilo, ki ga je zasnoval tedanji Škodin glavni oblikovalec Dirk van Braeckel,
prepričalo z brezčasnim dizajnom. Markanten videz z veliko mrežo hladilnika je poskrbel za popestritev v 90. letih prejšnjega stoletja.

Pri iskanju imena za novi model je Škoda pobrskala po zgodovini svojih modelov. V letih od 1959 do 1971 so izdelovali vozilo po imenu Octavia, ki je navdušilo z razkošno prostornostjo in za tisti čas sodobno tehnologijo. Ime Octavia izhaja iz latinske besede za število osem: “octo”. Prvotna Octavia je bila po izvedbah modela Popular 420, 995, 995 OHV in 110 OHV ter Škode 1101, 1200 in 400 takrat osmi model češke avtomobilske znamke po drugi svetovni vojni. Leta 1961 je na trg vstopila celo
karavanska različica. V 22 letih proizvodnje je Škoda izdelala 365.400 vozil priljubljene modelske serije.

Novodobna Octavia je merila postavila bistveno višje. Leta 1997 je Škoda izdelala 61.000 vozil tega modela, leto pozneje se je z več kot 117.500 izdelanimi vozili število skoraj podvojilo. Leta 1998 se je pridružila Škoda Octavia Combi, ki je poskrbela za dodaten porast povpraševanja. Leta 2010 je s tekočega traku tovarne Vrchlabí zapeljala zadnja predstavnica prve generacije Škode Octavie od 1.442.100 izdelanih vozil.

Škoda je z Octavio II začela svetovno proizvodnjo
Naslednica, ki je bila marca 2004 prvič predstavljena na ženevskem avtomobilskem salonu, je zmagovalni pohod svoje predhodnice nadaljevala. Octavia II je blestela s svežim dizajnom, še bolj prostorno potniško kabino in prtljažnikom ter najsodobnejšo tehnologijo. Premierno se je predstavila tudi nova generacija bencinskih motorjev z direktnim vbrizgavanjem goriva. Poleg tega velja omeniti še nova 6-stopenjski ročni in avtomatski menjalnik – med drugim menjalnik za neposredno prestavljanje DSG.
Večvodilna zadnja prema je omogočala višjo raven udobja. Za varnost so med drugim poskrbeli sistem ABS z zavorno asistenco, ki je za evropski trg spadal v serijski obseg opreme, štiri varnostne blazine in novi aktivni vzglavniki.

Z drugo generacijo Octavie je češki avtomobilski proizvajalec več pozornosti namenil tudi strategiji internacionalizacije. Leta 2005 se je začela proizvodnja Octavie v indijski tovarni Aurangabad. Od leta 2007 naprej družba Shanghai Volkswagen izdeluje Octavio za kitajski trg. In od leta 2009 naprej Octavio izdelujejo tudi v Volkswagnovi tovarni Kaluga v Rusiji. Leta 2012 se je premierno predstavila tretja generacija Octavie. Le leto pozneje se je proizvodnja Škodine prodajne uspešnice začela
tudi v tovarnah v Ukrajini in Kazahstanu.

S Škodo Octavio, ki je bila februarja 2017 temeljito prenovljena, želi zdaj znamka nadaljevati zgodbo o uspehu prejšnjih modelov in še bolj utrditi svoj položaj na mednarodnih trgih. Aktualna Škoda Octavia zaradi nove zasnove sprednjega in zadnjega dela, markantno začrtanih linij in širšega koloteka deluje še bolj dinamična kot prej. Nova različica kompaktnega modela prepriča z že preverjenimi odlikami in v svojem segmentu postavlja nova merila na področjih prostornosti, funkcionalnosti,
varnostnih in komfortnih tehnologij ter razmerja med ceno in kakovostjo. Poleg tega se najnovejša generacija kot prva Octavia ponaša z mobilnimi spletnimi storitvami Škoda Connect. Z napredno ponudbo na področju povezljivosti je Škodina prodajna uspešnica vsekakor odlično opremljena tudi za dobo digitalizacije.

Proizvodne številke za Škodo Octavio: Generacija / Število izdelanih vozil
Octavia (od 1959 do 1971): 365.400
Octavia I (od 1996 do 2010): 1.442.100
Octavia II (od 2004 do 2013): 2.604.100
Octavia III (od 2012 do danes): 1.588.400
Skupaj: 6.000.000

Podobne objave