Blaž Križaj v avtu
|

Pogovor z prodajalcem vozil KIA Blažem Križajem

Blaž Križaj se je podjetju Pan Jan pridružil leta 2022. Kakšno delo opravlja, kako izkoristi svoj prosti čas in kaj ga motivira, si preberite v spodnjem pogovoru.

Kakšno delo opravljaš pri nas in kakšni so bili tvoji začetki?

Opravljam delo prodajnega svetovalca. Po 10. letih svojih izkušenj na KII sem pristopil v drug salon in s priporočilom prišel do Pan Jana. Zelo hitro smo se dogovorili za sodelovanje. Vsak začetek je težek, potrebno se je navaditi novih programov, novih sodelavcev in nenazadnje novega prostora. Fokus je seveda v prodaji. V prvih treh mesecih, ko sem prišel, sva imela s sodelavcem Rokom rekordno prodajo vozil tako, da se niti nisem imel časa učiti in uvajati v kakršnekoli programe. Kasneje se je izkazalo, da če tega ne poznaš in ne osvojiš, ti delo vzame veliko več časa. Začetki so bili res zanimivi, res daš vse znanje in izkušnje v prodajo. Delo opravljam v Kiinem salonu v Ivančni Gorici.
Najbolj me motivira pridobivanje novega znanja, veliko se tudi sam šolam, berem, informiram, raziskujem. Vesel sem ljudi, ki prihajajo željni po novih informacijah, ki jih drugje ne dobijo, pa jih zato dobijo pri nas oziroma meni. Za vsako stranko se resnično potrudim po svojih najboljših močeh, zadovoljstvo stranke je tudi moj največji motivator.

Kakšni so tvoji osebni interesi in kako preživljaš svoj prosti čas?

Zelo rad preživljam čas s svojimi dobrimi prijatelji, s katerimi se res dopolnjujemo in imamo skupne produktivne debate. Zelo rad delam stvari, v katerih kaj novega odkrivam, razvijam in marsikdaj tudi organiziram. Kot primer dobre organizacije v moji režiji je lanskoletna organizacija naše olimpijke Urše Bogataj. Samo v treh dneh nam je uspelo narediti odličen in nepozaben dogodek.
S prijatelji se organiziramo, da gremo vsaj enkrat tedensko na pohod v Tamar, tudi sam grem rad v naravo, da odklopim misli. Nekaj časa vzame tudi delo doma.

Če se ozreš po svojih sodelavcih – katere dobre lastnosti občuduješ pri njih?

Zelo priden kolektiv. Prodajno in poprodajno osebje ima res pravo delovno vnemo, marljivost, pripadnost.

Kako sam gledaš na svoje delo v podjetju Pan-Jan?

Ja, tako je… če se ozrem v preteklost sem prehodil kar veliko trdih let. V prodaji so vzponi in padci, tako kot v športu. Od tega da pride recesija, do tega, da se spopadaš s konkurenco. Vendar se nikoli nisem na to oziral, vedno sem gledal na pozitivne stvari, ker te negativne stvari te lahko preveč zavirajo. Prodajalci moramo skrbeti, da bomo čim več prodajali in dobro delali. Kadar opazimo, da ni pravega vhoda takoj ukrepamo in v sodelovanju z marketingom in vodstvom podjetja iščemo prave strategije kako situacijo izboljšati. Dober prodajni svetovalec se mora to zavedat in na temu delat. Delo prodajnega svetovalca je zelo dinamično in iz leta v leto bolj zahtevno. Kar se tiče dela, pa se je pri meni leto obrnilo zelo hitro, na splošno je tukaj veliko več dela in imam tudi mnogo več dolžnosti, Ampak jaz to rad delam, če vem, da prinaša rezultat.

Kaj te osebno navdihuje? Lahko z nami deliš dober citat?

Moj moto je, da bodi iskren, bodi kolektivu prijazen, pomagaj in če si pripaden podjetju, deli svoje znanje tudi z ostalimi sodelavci. Vsak od sodelavcev ima mnogo znanja, če med sabo sodelujemo, si to znanje predajamo in si pomagamo, potem smo lahko uspešni saj smo tim. Jaz se tega držim.

Nam lahko zaupaš kakšno anekdoto iz podjetja Pan Jan? 

Ne dolgo nazaj me je klical gospod, ki se je zanimal za Kia EV6 GT, za 80.000€. Še isti dan ga je prišel pogledat, saj ga je vozilo zelo zanimalo in bi ga rad tudi kupil. Sam ima že električno Kio EV6, želel pa je vedeti kaj so razlike med med navadno EV6 in EV6 GT. Že sam sam pri sebi sem preračunaval, da bo odstopanje v ceni zelo veliko. Lagal bi, če bi rekel, da bi to šlo zlahka skozi. Zadal sem si svoj cilj, »ti to znaš, ti to zmoreš, ti boš to prodal in stranka bo zadovoljna«. Po slabi uri komunikacije in ogleda, mi je gospod rekel: »jaz želim danes odpeljat ta avto« … Vse od 12.ure pa do 16.ure sem moral urediti vso dokumentacijo. Vse skupaj je trajalo do pol šestih popoldan. Ker bi moral še eno uro čakati na homologacijo pa sem ga prijazno prosil, da to urediva naslednji dan skupaj z primopredajo. Stranka je bila tako zadovoljna, da sva na koncu šla skupaj na malico. Povedal je še, da je avto fenomenalen ter, da je s podjetjem in vsemi v Pan Jan zelo zadovoljen.

Podobne objave