Kaj nam prinaša prihodnost in e-mobilnost?

Na cestah že nekaj časa srečujemo električne avtomobile. To je začetek okolju prijazne mobilnosti, ki temelji na zeleni energiji in zmanjševanju onesnaževanja z ogljikovim dioksidom, hrupom in emisijami trdih delcev. Električna vozila prinašajo veliko pozitivnih učinkov in vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, zlasti v mestih.

Klasični avto ima povprečno 2000 premikajočih delov. Električni avtomobili jih imajo le približno  200.  Kljub raznim izboljšavam, turbinam, vbrizgu in čiščenju izpušnih plinov, bencinski in dizelski motorji še vedno močno onesnažujejo okolje. Motor z notranjim izgorevanjem ima izjemno slab izkoristek, saj od vsakega litra bencina 6 deci spremeni v toploto in izpušne pline, samo približno 40 odstotkov služi resničnemu premikanju naprej.  Električni avtomobili  ima tudi do 90 odstoten izkoristek energije.

Z električnim osebnim avtom dobimo dostop v mestna središča, ki so za nekatera klasična vozila že zaprta. Vpliv na okolje med izdelavo običajnega ali električnega je približno enak, vendar bo električni na cesti trikrat čistejši. Cena vožnje z električnim vozilom povprečno znaša 1,8 eur/100 km, z bencinskim cca 9,1 eur/100 km, se pravi cca 5 krat manj. Stroški servisiranja električnih vozil pa so tudi veliko nižji. Potrebuje le redni letni pregled oz. diagnostiko, ter tehnični pregled mehanskih delov. Zaradi zaviranja predvsem z električnim motorjem je obraba zavornih oblog minimalna, z regeneracijo pa se polni baterija in povečuje vozilu doseg. Električni avto je oproščen plačila letne uporabnine cest pri registraciji, vožnja je tiha in brez vibracij.

Danes se že mnogi spogledujejo ali so že ponosni lastniki električnega vozila. Z razvojem trga se veča tudi doseg vozila, ki je glavni argument pri nakupu. Z enim polnjenjem prevozijo vozila od 350 do 500 kilometrov.

Izbira električnih avtomobilov je vse bolj zanimiva in pestra, zato nam počasi zmanjkuje izgovorov za izogibanje nakupu.

Z rastjo prodaje se bo na trgu pojavilo več rabljenih električnih avtov za še ugodnejšo ceno. Prevoženi kilometri takih avtov niso problem, saj so na cesti električna vozila s po 500 do 600.000 prevoženimi kilometri še vedno v odličnem stanju.  V električni mobilnosti so podpore pri nas enake kot v drugje v EU. Za električni avtomobil dobi kupec subvencijo in še Eko kredit. Da bi drugo ali celo prvo vozilo v družini postal električni avtomobil ni nobenih ovir.

Pri nas se število električnih avtov vsako leto podvoji, vprašanje je samo, če bo na razpolago dovolj avtov za vse. V podjetju Panjan smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja in nasvete glede električnih vozil, tako novih, znamke Škoda in KIA , kot rabljenih, ki jih je že kar nekaj na trgu.

Vabljeni v naša prodajno servisna salona električnih vozil v Ivančni gorici in Trebnjem.

Podobne objave