Kie bomo še letos lahko odklepali z mobitelom

Kia Motors, ki sodi pod okrilje koncerna Hyundai Motor Group, je nedavno predstavila  ‘digitalni ključ’, ki uporabnikom omogoča odklepanje in zagon vozila s pomočjo pametnega telefona. Digitalni ključ, ki bo nadomestil tradicionalnega fizičnega, si bomo lahko naložili s pomočjo aplikacije, uporabljalo pa ga bo lahko več pooblaščenih uporabnikov.

Tehnologija NFC (Near Field Communication) bo v neposredni bližini vrat vozila zaznala pametni telefon s pooblaščenim digitalnim ključem. NFC antena za prepoznavo je nameščena v vratni kljuki voznikovih in sovoznikovih vrat, medtem ko je antena za zagon motorja nameščena v predalu na konzoli, ki je namenjen brezžičnemu polnjenju mobilnih naprav. NFC je oblika identifikacije radijske frekvence (RFID – Radio Frequency Identification), ki zagotavlja visoko raven varnosti, saj se brezžična NFC
komunikacija izvaja le, ko sta naprava in bralnik le nekaj centimetrov narazen.

Po odklepanju vozila bo lahko uporabnik z odlaganjem pametnega telefona v predal na konzoli, kjer je možno brezžično polnjenje mobilnikov, s pritiskom na gumb Start / Stop zagnal motor. Uporabnikove nastavitve so shranjene v vozilu in ko vozilo prepozna ključ, se nastavitve samodejno prilagodijo uporabniku – vključno s postavitvijo ogledal, sedežev in volanskega obroča, poleg tega pa nastavitve zajemajo še avdio-video-navigacijski sistem in projicirni zaslon na vetrobranskem steklu.

Kiin digitalni ključ bomo lahko uporabljali za daljinsko upravljanje določenih sistemov vozila preko pametnega telefona. Z uporabo bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) bodo lahko uporabniki odklepali in zaklepali vozilo, aktivirali alarm in zagnali motor. Poleg tega bodo lahko – ko bodo vozila s samodejnim parkiranjem v komercialni rabi, daljinsko uporabljali tovrstne storitve.

Digitalni ključ identificira uporabnika in nato vozilo samodejno prilagodi nastavitve, kar omogoča souporabo vozil. Dostop do funkcij posameznega vozila se lahko prilagaja posameznemu uporabniku, lahko se nastavi tudi časovno obdobje dostopa. V primeru najema vozila lahko lastnik vozila prednastavi časovno veljavnost uporabe vozila ali omejitev uporabe na le določene funkcije. Tako se lahko na primer celo omogoči kurirju, da odklepa prtljažnik zaradi dostave pošiljke.

Ko bo souporaba vozil (car-sharing) dovolj razširjena, bo digitalni ključ omogočal najemanje in oddajanje vozil, kjer se lastniku vozila in vozniku sploh ne bo treba srečati v živo, ampak bosta lahko vse uredila preko aplikacije. Poleg omogočanja vozilom Kia, da se vključijo v program souporabe vozil, bo digitalni ključ v prihodnje omogočal funkcije, kot je npr. alarm, ki se bo sprožil, ko bo vozilo prekoračilo določeno hitrost ali zapustilo določeno ozemlje.

Za primere, kot so npr. obiski servisne delavnice, kjer je izročanje digitalnega ključa neprimerno, bosta še vedno na voljo običajni pametni ključ ali pametna kartica. Tehnologija bo pri novih vozilih Kia na voljo do konca leta. Pri Kii nameravajo to tehnologijo pri svojih novih vozilih ponuditi še letos.

Podobne objave