KIA z novimi modeli in elektrificiranimi pogoni rekordno v Evropi

Kia Motors je po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA)* v zadnjem četrtletju letošnjega leta v Evropi prodala 120.846 vozil, s čimer je zabeležila rekordno prodajo.

Prodaja v primerjavi z lani večja, tržni delež narastel na 3,2 %
Kiina evropska prodaja* se je do konca septembra v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 0,9 % na skupno 389.151 vozil, medtem ko se je Kiin tržni delež povečal s 3,1 % na 3,2 %.

Novi XCeed je Kiin odgovor na rastoče povpraševanje po križancih
Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, pravi: “Naš pristop predstavljanja premišljeno zasnovanih novih modelov in naprednih elektrificiranih pogonov na trgu prinaša rezultate. Ponudba Ceedovih različic se je pokazala kot zelo uspešna, zlasti ko smo kupcem predstavili novi XCeed in v začetku leta še ProCeed. Hkrati naša čedalje večja ponudba električnih in hibridnih vozil prispeva svoj delež k prodajni rasti Kie v Evropi, saj vse več kupcev ceni nizke stroške delovanja in visoko
kakovost teh vozil.”

Razširjena ponudba Ceedovih različic
Tretja generacija modela Ceed, ki je kot petvratna kombilimuzina in Ceed Sportswagon na trgu že od druge polovice leta 2018, se je razširila z letos predstavljenim shooting brake ProCeedom in s pravkar lansiranim križancem XCeed. Prodaja Ceedove družine se je s skupno prodanimi 81.912 primerki v letu 2019 v primerjavi z lani povečala za kar 38,7 %. Septembra, v prvem mesecu prodaje novega XCeeda, je Kia zabeležila več kot 2.400 naročil, medtem ko se je prodaja ProCeeda povečala za skorajda
desetkrat, s 1,570 vozil druge generacije v letu 2018 na 15.031 primerkov novega ProCeeda v 2019.

S štirimi karoserijskim različicami Ceeda, ki so kupcem na voljo po vsej Evropi, je znamka nedavno naznanila skorajšnji prihod priključnih hibridov XCeeda in Ceeda Sportswagon. Omenjeni okolju prijaznejši različici se bosta v začetku naslednjega leta pridružili Kiini bogati ponudbi hibridnih in električnih vozil.

22-odstotna rast prodaje hibridnih in električnih vozil
Kiina ponudba elektrificiranih modelov je bila v prvih devetih mesecih letošnjega leta deležna občutne rasti povpraševanja. Prodaja hibridnih, priključno-hibridnih in električnih vozil je z 42.676 poskočila na 51.880 vozil (+21,6 %). Ponudbo sestavljajo odhajajoči model Soul EV in njegov naslednik e-Soul, Optima Plug-in Hybrid (limuzina in karavan) ter Nirove različice.

Prodaja Nira se je povečala za kar 32 % na 44.949 vozil – predvsem zahvaljujoč prihodu izboljšanega hibridnega in priključno-hibridnega Nira ter začetku prodaje povsem novega popolnoma električnega e-Nira. Kia namerava v prihodnjih mesecih predstaviti elektrificirane pogone ostalih obstoječih in prihodnjih modelov.

Uspešnice in križanci
Tretje četrtletje je prineslo še večjo priljubljenost Kiinih uspešnih križancev. Skupno je prodaja Stonica (51.143 vozil), Sportaga (93.394), Nira (44.949) in Soula (3.776) – ter novega XCeeda, katerega prodaja se je septembra šele začela (2.473 vozil) – večja za 3 odstotke in je skupaj znašala 195.735 prodanih vozil.

Kia je rast prodaje zabeležila tudi pri modelu Picanto, ki je za Ceedom in Sportagem tretji najbolje prodajani model. Z novima različicama GT-Line in X-Line je Picanto letos našel 59.278 novih kupcev (+3,5 % v primerjavi z enakim obdobjem lani).

*Vir: ACEA, EU in države EFTA

Podobne objave