KIA predstavila svoj prvi 8-stopenjski samodejni menjalnik

Kia Motors je javnost seznanila z nekaj informacijami o svojem novem 8-stopenjskem samodejnem menjalniku (8AT), ki ga bodo uporabljali pri vozilih s prednjim pogonom.

Lažji kot običajni 6-stopenjski samodejni menjalnik
Novi 8AT za vozila s prednjim pogonom (FWD 8AT) je plod lastnega razvoja korejskega avtomobilskega velikana in omogoča zelo učinkovito ter gladko prestavljanje. Bistvo novega avtomatika je v tem, da FWD 8AT zavzame enako prostora kot običajni 6-stopenjski, ob tem pa je novi menjalnik 3,5 kg lažji.

Kiini inženirji so že imeli izkušnje z razvojem 8-stopenjskega menjalnika za vozila z zadnjim pogonom – uporablja se pri modelu Kia K900 5.0L – in so ga nameščali vzdolžno s prenosom moči na zadnjo os. Nameščanje menjalnika z enakim številom prestav na prednjem pogonu pa je zaradi prostorskih omejitev in prečne namestitve neverjetno zahtevno, saj je treba v prostor pod motorni pokrov umestiti motor, vzmetenje in ostale dele.

143 novih tehnoloških patentov Kie
V procesu razvoju novega menjalnika, ki traja od leta 2012, je Kia patentirala kar 143 novih tehnologij, ki zagotavljajo izjemne zmogljivosti in učinkovitost. Novi menjalnik omogoča gladko pospeševanje iz mirovanja ter boljši izkoristek goriva, manj hrupa in vibracij ter odločnejše pospeševanje pri višjih hitrostih v primerjavi s samodejnim menjalnikom z manj prestavami.

Zaradi manjše porabe goriva so Kiini inženirji pri 8AT občutno zmanjšali oljno črpalko (glavni vir izgube moči pri samodejnem menjalniku) in poenostavili konstrukcijo hidravličnega krmilnega sklopa. 8AT se ponaša z najmanjšo oljno črpalko v svojem razredu in z učinkovitim načinom distribucije in uporabe hidravličnega olja.

Kiini razvojniki so med spremembe vključili tudi hidravlično-krmilni sistem, ki deluje neposredno na elemente sklopke in se tako izogne potrebi po namestitvi vmesnih ventilov. S tem so zmanjšali število potrebnih ventilov z 20 na 12, kar zaradi neposrednejšega vpliva omogoča hitrejše prestavljanje in neposrednejši prenos moči z motorja proti kolesom. Obenem se je zmanjšal tudi prostor, ki ga menjalnik zavzema v prostoru pod pokrovom motorja.

Z vgradnjo dodatne sklopke in kompleta prenosnih zobnikov se je v primerjavi z obstoječim Kiinim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom razmerje med najvišjo in najnižjo prestavo pri novem menjalniku povečalo kar za 34%. To prinaša boljši izkoristek goriva, manj hrupa in vibracij v višjih prestavah, pa tudi hitrejši pospešek in več zmogljivosti pri vožnji v klanec v nižjih prestavah.

8-stopenjski menjalnik prvič pri novi Cadenzi
Novi 8AT za vozila s prednjim pogonom bo globalno premiero doživel pri veliki luksuzni limuzini Kia Cadenza, ki bo še letos naprodaj na nekaterih globalnih tržiščih (v Evropi zaenkrat ne), v kombinaciji s 3,3-litrskim GDI bencinskim šestvaljnikom.

Novi menjalnik bo Kia v prihodnje uporabljala pri različnih srednjevelikih in velikih modelih s prednjim pogonom, služil pa bo tudi kot odskočna deska pri nadaljnjem razvoju naprednih Kiinih menjalnikov.

<div class=”bcmsFckVideo bcmsFckVideoIframe is-youtube”>
<iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”469″ src=”//www.youtube-nocookie.com/embed/fEE7vzS1-4k?rel=0″ width=”592″></iframe>
</div>

Podobne objave

Dodaj odgovor