Kia Carens

Novi Kia Carens je kompaktni enoprostorec, ki je oblikovan in narejen s ciljem zadovoljiti potrebe sodobnih družin. S svojo vitko, aerodinamično obliko in naprednim videzom kabine, izbiro štirih motorjev, nizkimi emisijami CO2 (od 124 g/km), petimi ali sedmimi sedeži in pestrim naborom udobnostnih in varnostnih pripomčkov, je 3. generacija Carens popolnoma pripravljeni privabiti številne nove privržence znamke Kia.

Novi Carens vrača Kio v enega najbolj konkurenčnih evropskih avtomobilskih razredov, kjer bo nastopila z močnim adutom. Poleg zelo elegantnega in športnega videza se novi Carens lahko pohvali z zelo prostorno in vsestransko uporabnostjo ter z možnostjo petih ali sedmih sedežev in številnimi odlagalnimi predali, razporejenimi po vsej kabini. Novinec bo zanimiv vsem družinam z aktivnim načinom življenja, ki se ne želijo odločati med slogom in uporabnostjo. Novi Carens sodi med ključne korake v
Kiini strategiji postati eden od 10 največih avtomobilskih proizvajalcev v Evropi.

Izstopajoča športna oblika
Z vitko in izklesano obliko novi Kia Carens predstavlja dramatičen korak naprej od bolj konzervativnega videza predhodnika. Postavlja se s prostorno 5- ali 7-sedežno kabino, radodarnim prtljažnim prostorom in številnimi odlagalnimi prostori, ter tako družinsko naravnanost zavija v bolj vsestransko jekleno embalažo.

“Novemu Carensu sem želel dati prijeten izgled in občutek, ter ustvariti obliko, ki ponazarja uporabnost in vsestranskost v nečem, kar je bolj športno in dinamično,” o novincu pravi Peter Schreyer, vodja Kiinega oblikovanja.

“Ta nova vizualna dinamika je pomembna – vozilo mora izgledati privlačno in atraktivno – ampak skozi vse oblikovne in razvojne faze nismo nikoli pozabili na dejstvo, da je prilagodljivost razlog, zakaj ljudje kupujejo takšna vozila,” pojasni Schreyer.

Novi Carens je krajši (za 20 mm), ožji (15 mm) in nižji od predhodnika (40 mm). Kabinski prostor je večji zavoljo 50 milimetrov daljše medosne razdalje in oblikovanja kabine, kjer je A stebriček postavljen nad središčem sprednjega kolesa. Višina vozila je med najnižjimi v svojem razredu, kar daje modelu bolj športen videz. Sodoben videz novega Carensa poudarjajo serijske LED dnevne luči in opcijske LED zadnje kombinacijske luči.

Do sedem sedežev z izjemno vsestranskostjo
Daljša medosna razdalja in uporabljene najnovejše oblikovalske smernice omogočajo prostorno kabino z radodarnim prostorom za 5 oziroma 7 potnikov. Da bi zagotovili maksimalno vsestranskost, ki jo stranke pričakujejo od enoprostorca, se lahko sovoznikov sedež povsem podre, kar omogoča prevoz stvari maksimalne dolžine 2.150 mm, v drugi vrsti se vsak sedež lahko ločeno premika naprej in nazaj (sedeži so zložljivi v razmerju 33 / 33 / 33), v tretji sedežni vrsti pa sta sedeža deljiva v razmerju
50 / 50 in se lahko povsem zložita v prtljažno dno.

Udobno okolje za voznika in sopotnike je zagotovljeno s serijsko klimatsko napravo (ročna ali samodejna), prezračevalnimi odprtinami v zadnjem delu kabine in opcijskimi senčniki zadnjih stranskih oken. Posebno širokokotno kabinsko ogledalo na stropni konzoli omogoča starševski nadzor zadaj sedečih otrok med vožnjo. Odlagalni prostori so razporejeni po celotni Carensovi kabini (pod sovoznikovim sedežem, v tleh, v sredinski konzoli in v vratih). Opcijsko si bo možno omisliti gretje sedežev v
prvi in drugi vrsti, medtem ko najbogatejši paket opreme ponuja še hlajenje in električni pomik sprednjih sedežev ter električno nastavljivo podporo v ledvenem delu. Kupci si prav tako lahko omislijo ogrevan volan in Supervision športne merilnike s 4,2-palčnim TFT LCD zaslonom, ki grafiko prikazuje v visoki ločljivosti.

Pestra izbira high-tech pripomočkov
Novi Carens kupcem nudi širok izbor inovativnih in visokotehnoloških pripomočkov za večje udobje. Tempomat z omejevalnikom hitrosti je serijski pri vseh različicah. Razpoložljivi dodatki vključujejo električno ročno zavoro, ‘pametni ključ’ s start/stop gumbom za zagon motorja, avdio sistem s šestim zvočniki in opcijskim ojačevalcem in subwooferjem, lučkami v stranskih ogledalih za osvetlitev okolice in veliko panoramsko strešno okno.

Moč od 115 do 166 KM
Kupci po vsej Evropi bodo imeli na voljo štiri motorje. Dva dizelska in dva bencinska ponujajo širok nabor moči v primerjavi s prejšnjim modelom – od 115 KM do 166 KM s konkurenčno varčnostjo in CO2 emisijami od 124 do 179 g/km za modele z ročnim menjalnikom. 1,7-litrski dizelski motor, ki je že sedaj najbolj priljubljen motor pri Sportagu in pri Carensu, bo na voljo v dveh različicah. Šibkejša različica prihaja z največjo močjo 85 kW (115 KM) in največjim navorom 260 Nm. Močnejša različica
se postavlja s 100 kilovati (136 KM) in navorom 330 Nm. Dodelave motorjev so znižale emisije CO2 (124 g/km z ISG stop/start sistemom), kar je kar 17% bolje kot pri predhodniku. Oba bencinska motorja se ponašata z neposrednim vbrizgom goriva, ki omogoča večjo moč brez povečevanja porabe goriva. 1,6-litrski GDI motor, znan iz Sportaga in cee’da, zagotavlja maksimalnih 99 kW (135 KM) in 165 Nm. 2,0-litrski pa nudi 122 kW (166 KM) in največji navor 213 Nm, ki se ponaša z najhitrejšim pospeškom
(9,7 sekunde od 0-100 km/h) in najvišjo končno hitrostjo (203 km/h).

Šeststopenjski menjalniki za vse različice
Z namenom optimiziranja ravnotežja med zmogljivostmi in varčnostjo so vsi Carensi opremljeni s 6-stopenjskim menjalnikom. Nizka prestavna razmerja prve in druge prestave zagotavljajo dobro delovanje pri začetnih pospeških pri nizkih hitrostih, medtem ko najvišja (šesta) prestava omogoča optimalno delovanje pri najvišjih hitrostih in s tem zmanjšuje hrup v kabini, znižuje porabo goriva in nudi prijetnejšo vožnjo. Zmogljivejša motorja (bencinski in dizelski) bosta na voljo tudi s Kiinim
samodejnim mejalnikom, ki ima možnost ročnega pretikanja z opcijskimi bolj športnimi obvolanskimi stikali, in je zaradi svoje zasnove namenjen vozilom s sprednjim pogonom.

Cilj – zagotavljati boljši občutek med vožnjo
Vzmetenje novega Carensa je celovito razvito z namenom zagotavljanja boljše vodljivosti, odlične stabilnosti pri držanju v zadani smeri in prijetnega občutka med vožnjo. Kiin sistem nastavitve trdote volana (FlexSteer) prihaja serijsko in ponuja tri načine nastavitve – Normal, Sport in Comfort. Novi Carens ima spredaj MacPhersonovi vzmetni nogi, zadaj pa premo s torzijsko palico, kar zmanjšuje podkrmiljenje ter tako omogoča udobno in skladno vožnjo.

Zavorni diski na vseh kolesih – (spredaj 300 mm hlajeni diski in zadaj 284 mm trdni diski) – so serijski pri vseh različicah. Pri zaviranju jim pomagajo še sistem ABS s pomožnim sistemom EBD in sistem samodejnega prižiganja zavornih luči v primeru močnega zaviranja. Serijsko prihaja Carens s 16-palčnimi platišči s pnevmatikami z merami 205 / 55 R16 z manjšim kotalnim uporom ali alu platišči enakih mer – odvisno od opremske različice. Da bi zadostili zahtevnejšim strankam, pri Kii ponujajo še
17-palčna srebrna ali 18-palčna temno siva alu platišča z nizkopresečnimi pnevmatikami, ki so na voljo opcijsko.

Aktivna varnost – velik korak naprej
Kia že nekaj časa slovi kot proizvajalec vozil, ki strankam ponuja visoko stopnjo aktivne in pasivne varnostne opreme. Nova karoserija, ki so jo naredili za novega Carensa, vključuje Kiine najnovejše tehnike v programu CAD in izkušnje, ki so si jih nabrali iz ostalih modelov Kia. Nova karoserija, ki je izdelana iz visokega odstotka ojačanega jekla, bi po Kiinih internih preizkusih morala zadostovati za 5 zvezdic na Euro NCAP preizkusih trčenj.

Inovativna ‘aktivna’ varnostna oprema med drugim vključuje tudi LDWS (Lane Departure Warning System) sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu in SPAS sistem samodejnega parkiranja (Smart Parking Assistace System).
LDWS uporablja spredaj nameščeno kamero, ki spremlja položaj vozila v primerjavi s talnimi označbami, in v primeru neželene menjave pasu pri hitrostih višjih od 60 km/h voznika na to opozarja s slikovnim in zvočnim opozorilom. SPAS z ultrasoničnimi senzorji omogoča varno samodejno bočno parkiranje. Računalnik ‘prevzame’ obračanje volana, medtem ko voznik ohrani nadzor nad pospeševanjem in zaviranjem. V pomoč pri parkiranju je lahko tudi opcijska kamera, nameščena zadaj, za pomoč pri vzvratnem
premikanju, medtem ko si stranke vidljivost ponoči lahko izboljšajo tudi s HID ksenonskimi žarometi.

Novi Kia Carens – tehnične značilnosti (Evropa)
Karoserija in šasija: 5-vratni, 5- ali 7-sedežni enoprostorec, z jekleno konstrukcijsko zasnovo. Možnost izbire prečno nameščenega dizelskega ali bencinskega motorja gnanega preko sprednjega kolesnega para preko 6-stopenjskega ročnega ali samodejnega menjalnika.

Dizelski motor
1,7-litrski 85 kW (115 KM)
Tip / prostornina U2, TCI, VGT, 4-valjni, DOHC 16-ventilski/ 1685 cc
Moč / navor 85 kW (115 KM) @ 4.000 vrt./min / 260 Nm @ 1.250-2.750 vrt./min
Premer x hod (mm) 77.2 x 90.0
Kompresijsko razm. 17.0

1,7-litrski 100 kW (136 KM)
Tip / prostornina U2, TCI, VGT, 4-valjni, DOHC 16-ventilski / 1685 cc
Moč / navor 100 kW (136 KM) @ 4.000 vrt./min / 330 (A/T 320) Nm @ 2.000-2.500 vrt./min
Premer x hod (mm) 77.2 x 90.0
Kompresijsko razm. 17.0

Bencinska motorja
1,6-litrski 99 kW (135 KM)
Tip / prostornina Gamma, GDI, 4-valjni, DOHC 16-ventilski / 1591 cc
Moč / navor 99 kW (135 KM) @ 6.300 vrt./min / 164,3 Nm @ 4.850 vrt./min
Premer x hod (mm) 77.0 x 85.4
Kompresijsko razm. 11.0

2,0-litrski 122 kW (166 KM)
Tip / prostornina Nu, GDI, 4-valjni, DOHC 16-ventilski / 1999cc
Moč / navor 122 kW (166 KM) @ 6.500 vrt./min / 213 Nm @ 4.700 vrt./min
Premer x hod (mm) 81.0 x 97.0
Kompresijsko razm. 11.5

Menjalnik
Dizelski
1.7 (85 kW) 1.7 (100)
Ročni 6-st. 6-st.
Samodejni —– 6-st.

Bencinski—– 6-st.
1.6 (99) 2.0 (122)
Ročni 6-st. 6-st.
Samodejni —– 6-st.

Vzmetenje in amortizerji
Spredaj McPhersonovi vzmetni nogi s stabilizatorjem in plinskim blažilnikom.
Zadaj Toga prema s stabilizatorjem, vzmetmi in plinskim blažilnikom.

Krmiljenje
Tip Progresivni električni servovolan s Flex Steer™
Obračanje volana 2,7 obračanj od ene do druge skrajne točke; obračalni krog 11,0 m

Zavore
Spredaj: hlajeni koluti (300×28 mm); Zadaj: koluti (284×10 mm); premer bobna ojačev.:11′
100-0 km/h 40,8 m

Platišča in pnevmatike
Standardno 16×6.5 jeklena 205/55 R16
Opcija 16×6.5 alu* 205/55R16; 17×7.0 alu 225/45R17; 18×7.5 alu** 225/45R18
Rezervno kolo Začasni set za krpanje predrtih pnevmatik
*standardno pri najbolje opremljenih, **le pri najvišjih opremah

Mere (mm)
Zunanjost
Dolžina: 4.525; širina: 1.805 (brez zunanjih ogledal); višina: 1.605 (brez strešnih nosilcev)
Medosna razdalja: 2.750
Kolotek (spredaj) 1.563-1.573 (odvisno od kombinacije platišč /pnevmatik)
Kolotek (zadaj) 1.576-1.586 (odvisno od kombinacije platišč /pnevmatik)
Previs 940 (spredaj); 835 (zadaj)
Oddaljenost od tal: 151
Količnik zrač. upora Cd = 0.30
Notranjost Spredaj 2. vrsta 3. vrsta
Prostor za glave 1.035 1.002 867
Prostor za noge 1.034 940 707
Prostor za ramena 1.438 1.440 1.313
Prostornina (l)
Posoda za gorivo 58
Prtljažnik (7/5 sedežev) 103 / — za 3.vrsto sedežev, do oken
492 / 536 za 2. vrsto sedežev, do oken
1650 / 1694 za sprednjo vrsto sedežev, do strehe

Podobne objave

Dodaj odgovor