Hyundai-Kia bo razvoju v naslednjih 5 letih namenila 21,56 milijarde dolarjev

Vodstvo Hyundai Motor Group (HMG), katere del je tudi Kia Motors, je na nedavnem sestanku s predstavniki južnokorejskega finančnega ministrstva predstavila svoje poslovne načrte. Na srečanju so med drugim bili podpredsednik Hyundai Motor, Eui-sun Chung, podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj, gospod Yang in južnokorejski namestnik premierja (obenem finančni minister), gospod Kim Dong-yeon ter namestnik gospodarskega ministra.

Iz Hyundai Motor Group so ob tem sporočili, da nameravajo v naslednjih petih letih (2018-2022) nameniti naložbam približno 21,56 milijarde dolarjev. Naložbe bodo predvsem namenjene novim poslovnim področjem kot so robotika, umetna inteligenca, elektrifikacija vozil, samovozeča vozila, energije prihodnosti (baterije, vodik) in start-upi. Po predvidevanjih bo poslovna skupina v naslednjih petih letih ustvarila okrog 45.000 delovnih mest

HMG, kjer glavnino avtomobilskega posla tvorijo sestrska podjetja Hyundai Motor, Kia Motors in Mobis, se želi pri razvoju samovozečih vozil povezati s tehnološkimi podjetji. Januarja so tako naznanili strateško partnerstvo s podjetjem Aurora iz Silikonske doline, ki ima dobro razvito tehnologijo, namenjeno samovozečim vozilom.

“Globalni trendi se hitro spreminjajo. Aktivno investiramo v nove tehnologije in zaposlujemo čedalje več talentiranih ljudi,” je na srečanju z vladnimi predstavniki dejal podpredsednik Hyundaija, gospod Chung Eui-sun. Januarja je gospod Chung obiskal sejem zabavne elektronike v Las Vegasu, kjer so Korejci predstavili električnega križanca Niro EV ter kar nekaj svojih tehnologij prihodnosti. Skupina Hyundai-Kia je že prej pri razvoju povezljivosti vozil združila moči z ameriškim
tehnološkim velikanom Cisco Systems in kitajskim Baidujem.

V letu 2021 pričetek prodaje avtonomnih vozil 4. stopnje
Južnokorejski velikan namerava od leta 2019 dalje na ceste poslati velikansko testno floto avtonomnih vozil, ki bo tlakovala pot za množično proizvodnjo. Z novim pilotnim projektom Smart City pa bo Kia od leta 2021 trgu ponudila avtonomna vozila 4. stopnje, ki bodo na voljo v t. i. pametnih mestih.

Kia bo do leta 2025 ponudila 16 električnih vozil
Kia bo v prihajajočih letih še naprej širila svojo ponudbo okolju prijaznejših vozil. Do leta 2025 namerava tako ponuditi skupno kar 16 električnih vozil s hibridno, EV in FCEV tehnologijo.

Povsem novi električni model z gorivnimi celicami
Leta 2020 bo Kia kupcem ponudila vozilo, ki ga bodo poganjali elektrika in gorivne celice (FCEV), še prej – v začetku 2019 – pa v Evropi pričakujemo začetek prodaje električnega križanca Niro EV.

Podobne objave