Kia Xceed
|

Kateri CEED je to?

XCeed. Kia XCeed je najnovejši križanec iz družine Ceed.  V družini Ceed najdemo še modele vozil Ceed, Ceed Sportwagon, ProCeed…

Skoraj 4,4 metra dolg športni terenec, ki ima v svojem razredu kar nekaj konkurentov, a verjetno le malo takšnih s tako privlačno obliko. Verjetno gre za enega najbolj privlačnih zadkov v svojem razredu, še posebej med športnimi terenci, ki niso le vozila z višjo oddaljenostjo od tal, ampak želijo biti privlačni širši skupini kupcev. Polovica prodanih novih avtomobilov spada v ta razred. Zato se je smiselno potruditi, kar Kia s svojim XCeedom nedvomno počne.

Testni model poganja najmočnejši bencinski motor z oznako 1,5 T-GDi, kar pomeni 160 živahnih konjskih moči pod motornim pokrovom, ki lahko vozilo požene do zavidljivih 208 km/h, ob tem pa je poraba goriva nizka. Na testu je porabil le 6,5 litra na 100 kilometrov. Kar je razumljivo, saj vozilo tehta manj kot 1,5 tone. Prtljažnik je prostoren in kljub nenehnemu nalaganju prtljage, prostora ni nikoli zmanjkalo. Prtljažnik ima prostornino 426 litrov. Seveda ne bomo nikoli nalivali vode v prtljažnik, da bi izmerili njegovo prostornino, vendar pa pri zlaganju prtljage hitro ugotovimo, da je prtljažnik dovolj velik.

Dinamično podvozje v kombinaciji z motorjem omogoča hitre vstopne hitrosti v ovinke, ne da bi se pojavil občutek, da bi vozilo v naslednjem trenutku pobegnilo preko nosu in se ustavilo ob robu ovinka. Za SUV je to zelo dober rezultat. Vendar pa takšne vožnje ne bomo pogosto izvajali. V kombinirani vožnji po avtocesti in lokalnih cestah, kjer smo posneli tudi nekaj kadrov za promocijske namene, moramo priznati, da XCeed ni naporen za vožnjo.

V prijetnem okolju Lipice in lipicancev smo ugotovili, da je barva NEW INFRA RED resnično opazna in daje avtomobilu poseben poudarek. V kombinaciji z tempomatom in s funkcijo ustavi in spelji (STOP&GO), opozarjanjem na vozila v mrtvem kotu (BCW) ter sistemom samodejnega zasenčenja dolgih luči (HBA), je vožnja z XCeedom izjemno udobna. Po nekaj testnih kilometrih smo izstopili iz vozila, ne da bi bili utrujeni ali izčrpani. Ali je tako tudi pri drugih modelih iz družine Ceed, bomo preverili drugič.

Damijan Kreže

Podobne objave