pripravite avto na pomlad

Priprava avtomobila na pomlad

Zima se počasi dokončno poslavlja, čakajo nas toplejši in s soncem obsijani dnevi, v katerih se bomo z našim jeklenim konjičkom zagotovo odpravili na več izletov kot v slabem vremenu. Ob menjavi letnih časov je primeren trenutek za temeljitejše čiščenje avtomobila, menjavo pnevmatik, nikar pa ne pozabite še preveriti delovanja luči in klime ter nivoja olja in hladilne tekočine.

Menjava pnevmatik

menjava zimskih gum z letnimi

Zimske gume lahko za letne zamenjamo 15. marca, ko se konča z zakonom predpisano obdobje za obvezno uporabo zimske opreme v prometu. A ni nič narobe, če z menjavo kakšen dan še počakate, saj se boste tako izognili dolgim vrstam pri vulkanizerjih.

Primernost letnih pnevmatik se sicer veča z višanjem temperatur, saj se pri uporabi zimskih pnevmatik ob višjih temperaturah te hitreje obrabijo, poleg tega se podaljša zavorna pot, slabša je tudi oprijemljivost pri speljevanju. Če se veliko vozite na višje ležečih predelih, kjer so temperature nižje, je smotrno z menjavo še počakati, a vendarle ne predolgo, saj se z vsakim dodatnim (toplim) dnem pregrevajo in se kaj hitro lahko zgodi, da naslednjo zimo ne bodo več uporabne.

Avtomobil temeljito očistite – zunaj in znotraj

Poleg menjave pnevmatik pa je v tem obdobju ključno, da vozilo (pločevino, podvozje pa tudi notranjost) zelo dobro očistite. V zimskih razmerah je vaš avtomobil pretrpel veliko – vozili ste ga po zelo mrzlem vremenu, ceste so bile mokre, spolzke in polne soli, najverjetneje pa ga niste oprali tolikokrat, kot bi bilo treba. V prvi vrsti zunanjost (pa tudi notranjost) avtomobila temeljito operite in očistite, nikar ne pozabite na podvozje avtomobila, kjer je avto zaradi soli in peska pozimi utrpel največ »škode«.

umijte avto zunaj in znotraj pred sezono

Če se vam zdi škoda časa in energije, odpeljite avto v pralnico, sicer se čiščenja lotite kar doma. Potrebovali boste šampon, čistilo za stekla, dodatno čistilo za armaturno ploščo, morda še kakšno zaščitno razpršilo za plastiko in zaščito za pnevmatike. Zelo priporočljivo je tudi čiščenje notranjih stekel, saj se je zaradi ogrevanega zraka na njih čez zimo nalagala plast maščob in plinov. Notranjost vozila temeljito posesajte, nikar ne pozabite dodobra očistiti tepihov, preprog in predpražnikov. Preverite še, ali se je v zadnjih mesecih kje na vozilu poškodoval lak, saj je zaradi možnosti rje treba poškodbo čim prej odpraviti.

Preverite delovanje luči, klime, tlaka v pnevmatikah …

preverite pritisk v pnevmatikah

Z menjavo pnevmatik in čiščenjem avtomobila ste opravili največji (in najpomembnejši) del spomladanskega čiščenja avtomobila. Strokovnjaki pa vendarle opozarjajo na še nekaj manjših stvari, ki jih ne izpustite: preverite, ali svetlobna telesa še delajo tako, kot morajo, preverite baterije v akumulatorju, tlak v pnevmatikah, preglejte brisalce in preverite stanje tekočine za pranje šipe, nivoje tekočin v motorju, preizkusite še delovanje klime in prezračevalne naprave, pospravite zimske stvari in pripomočke, ki jih nekaj časa ne boste potrebovali, poglejte, kdaj vas čaka naslednji servis in tudi tehnični pregled, nikar pa ne pozabite preveriti še roka uporabe obvezne opreme (prva pomoč, varnostni trikotnik, dodatne žarnice, odsevni jopič), saj kazen za neustrezno obvezno opremo znaša 100 evrov. Dober pregled avtomobila in priprava na spomladansko sezono je pomembna tako za vašo varnost, kakor tudi za varnost ostalih v prometu.

Podobne objave