|

Subvencije za nakup električnih vozil za podjetja

Z veseljem sporočamo, da je Borzen objavil pomemben popravek razpisa za subvencije za nakup električnih vozil za pravne osebe. Po tem popravku so odpravljene vse omejitve, kar pomeni, da so sedaj za subvencije upravičena vsa podjetja, ne glede na njihovo dejavnost.

Po novem lahko pravne osebe, poleg možnosti odbitka DDV-ja, izkoristijo tudi subvencije, ki lahko znašajo do 7.200 € za nova električna vozila. Pomembno je poudariti, da pravne osebe ohranijo pravico do odbitka DDV-ja od nakupa in vzdrževanja električnega vozila, ne glede na to, ali zaprosijo za subvencijo ali ne.

Poleg tega novost zajema tudi možnost subvencij za nakup rabljenih električnih vozil. Podjetja lahko za rabljena vozila pridobijo subvencijo v višini 3.000 € za vozila do vrednosti 45.000 € in 2.000 € za vozila med 45.000 € in 65.000 €.

Višina subvencij se razlikuje glede na vrednost in tip vozila:

  • 7.200 € za novo električno vozilo kategorije M1 do vrednosti 35.000 €.
  • 6.500 € za novo električno vozilo kategorije N1 do vrednosti 45.000 €.
  • 6.500 € za novo električno vozilo kategorije M1 z vrednostjo med 35.000 € in 45.000 €.
  • 4.500 € za novo električno vozilo kategorije M1 ali N1 z vrednostjo med 45.000 € in 65.000 €.
  • 3.000 € za rabljeno električno vozilo do vrednosti 45.000 €.
  • 2.000 € za rabljeno električno vozilo z vrednostjo med 45.000 € in 65.000 €.

Kategorije upravičenih vozil
Subvencije so namenjene nakupu novih ali rabljenih električnih vozil, ki ne povzročajo emisij CO2, in spadajo v naslednje kategorije:

  • M1: Vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika.
  • N1: Vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone.

Subvencije veljajo tudi za električna vozila kategorij L7e, L6e, L5e, L4e, L3e, L2e, in L1e-B.

Upravičenci
Na razpisu lahko sodelujejo pravne osebe javnega in zasebnega prava ter nevladne organizacije s statusom v javnem interesu. Pomembno je, da podjetja nimajo zapadlih obveznosti do Borzena ali Eko sklada, da nimajo blokiranih računov in da izpolnjujejo vse druge pogoje iz razpisa.

Pogoji za pridobitev subvencij
Za pridobitev nepovratne finančne spodbude mora podjetje izpolnjevati določene pogoje:

  • mora biti prva registracija vozila po proizvodnji opravljena v eni od držav članic Evropske unije po 1. 11. 2021;
  • mora biti registracija vozila s strani vlagatelja opravljena v Republiki Sloveniji od vključno 1. 6. 2024 dalje in pred oddajo vloge;
  • mora postati vlagatelj po registraciji lastnik vozila oziroma, na podlagi sklenjene pogodbe o finančnem lizingu, uporabnik (lizingojemalec) vozila, ki je predmet naložbe. V pogodbi o finančnem lizingu mora biti določeno, da bo vlagatelj po poteku pogodbe o finančnem lizingu postal lastnik vozila.

Za več informacij in pomoč pri postopku pridobitve subvencij nas lahko kontaktirate ali obiščete v avtohiši Pan Jan Trebnje in Ivančna Gorica. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri električnega vozila, ki bo najbolje ustrezal vašim poslovnim potrebam.

Zaradi novih sprememb pri dodeljevanju subvencij je zdaj pravi čas, da podjetja izkoristijo te priložnosti za zmanjšanje stroškov nakupa električnih vozil. Ne le, da boste prispevali k bolj zeleni prihodnosti, temveč boste tudi občutno zmanjšali stroške nakupa z izkoriščanjem subvencij in odbitkov DDV.

Podobne objave