Pet zvezdic na preskusu Euro NCAP

Najvišja ocena za novega ŠKODO ENYAQA iV: na preskusu Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je novi električni SUV dosegel najvišjo oceno pet zvezdic. S prejetimi 86 odstotki vseh možnih točk trenutno sodi med najvarnejša vozila. Poleg tega je ŠKODA ENYAQ iV na testu Euro NCAP dosegel najboljši rezultat doslej pri varnosti potnikov s 94 odstotki za odrasle potnike in 89 odstotki za otroke. Prvi model znamke ŠKODA, ki temelji na modularni platformi za električna vozila koncerna Volkswagen, tako nadaljuje serijo najboljših ocen, ki so jih v okviru preskusa varnosti pri trku prejela vozila ŠKODA, tudi po zaostritvi meril za ocenjevanje. Pet zvezdic so pred tem med drugim že prejeli Škodina prodajna uspešnica OCTAVIA, kompaktni model SCALA ter SUV-ji KODIAQ, KAROQ in KAMIQ.

Johannes Neft, direktor tehničnega razvoja pri ŠKODA AUTO, pravi: »Veseli nas, da je novi ŠKODA ENYAQ iV na preskusu Euro NCAP prejel pet zvezdic. Še posebej ponosni smo na rezultate na področju zaščite odraslih in otrok v notranjosti vozila. Dejstvo, da smo tudi po lanski zaostritvi preskusnih pogojev podaljšali niz uspešnih rezultatov naših vozil s petimi zvezdicami, potrjuje našo predanost varnosti naših strank in vseh drugih udeležencev v prometu.«

Novi ŠKODA ENYAQ iV je dosegel izjemne rezultate na obsežnih preskusnih trkih in varnostnih preskusih Euro NCAP, še zlasti na področju zaščite potnikov. S 94 odstotki najvišjega možnega števila točk v kategoriji zaščite odraslih v vozilu in 89 odstotki pri zaščiti otrok, je prvi izključno baterijski električni SUV znamke ŠKODA dosegel absolutni najboljši oceni med vsemi vozili na testu Euro NCAP, ki ima od leta 2020 še strožja merila. Na vseh drugih področjih in s skupno oceno 86 odstotkov najvišjega možnega števila točk se novi ENYAQ iV uvršča med najboljša vozila.

V ŠKODA ENYAQU iV je do devet varnostnih blazin, vključno z osrednjo varnostno blazino med sprednjima sedežema in celovito proaktivno zaščito potnikov. Številni najsodobnejši asistenčni sistemi v številnih situacijah opozarjajo na možne trke in jih celo aktivno pomagajo preprečiti ali zmanjšati njihove posledice. Med njimi so sistem Front Assist z zaščito pešcev in kolesarjev, Side Assist, vključno z asistenco Rear Traffic Alert, ter asistenca za izogibanje oviram, pomoč pri zavijanju in pomoč pri izstopanju iz vozila. Asistenca za vožnjo Travel Assist vozniku aktivno pomaga pri vzdolžnem in prečnem vodenju vozila in poleg tempomata z avtomatskim uravnavanjem razdalje ACC vključuje tudi prilagodljivo asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu s prepoznavanjem gradbišč, asistenco pri vožnji v zastojih in sistem Emergency Assist. Za ENYAQA iV sta izbirno na voljo projicirni zaslon, s katerim je ŠKODA prvič stavila na obogateno resničnost, in matrični žarometi Full LED.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je program, ki so ga leta 1997 ustanovili prometna ministrstva, avtomobilski klubi, zavarovalnice in raziskovalni inštituti osmih evropskih držav. Sedež konzorcija je v belgijskem mestu Leuven. Konzorcij izvaja preskuse trkov z novimi modeli vozil ter ocenjuje njihovo aktivno in pasivno varnost. Preskusi, ki so jih v preteklih letih nenehno izpopolnjevali, zdaj zajemajo različne vrste trkov. Sprva so ocenjevali samo rezultate preskusnih trkov, zdaj pa imajo ocene aktivnih varnostnih in asistenčnih sistemov vse večjo težo pri skupni oceni.

Podobne objave