Alternativni škodi

Pri znamki Škoda so predstavili novo alternativno ponudbo serijskih modelov za ekološko usmerjene kupce, ki jih modna hibridizacija in elektrifikacija avtomobilov ne zanimata. S to potezo so Čehi potrdili mnenja številnih strokovnjakov, ki trdijo, da bi bila splošna uvedba CNG vozil v javnem prometu okoljevarstveno boljša od aktualne prisilne (s strani marketinga in politike) elektrifikacije.

S hišno tehnologijo G-TEC so Čehi razširili serijsko paleto vozil s CNG (zemeljski plin v plinastem stanju) pogonom na modela scala in kamiq. V obeh primerih se pod motornim pokrovom obeh škod  skriva že znani 1,0-litrski turbobencinski 3-valjnik s 66 kW (90 KM) pogonske moči ter 160 Nm motornega navora, ki je serijsko spojen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Takšen pogonski sklop bo ob delovanju ustvaril občutno manj (-25 %) CO2 in NOx (dušikovi oksidi) emisij, poleg tega takšen motor
ne potrebuje filtra trdnih delcev za uvrstitev med pogonske sklope, ki izpolnjujejo kriterije norme Euro 6d-TEMP. Zato oba avtomobila ustvarita samo še 95 gramov CO2 emisij na vsak prevoženi kilometer, in to ob kombinirani porabi v območju 3,5 kg CNG plina na vsakih sto prevoženih kilometrov.

Oba avtomobila sta opremljena s tremi, medsebojno povezanimi rezervoarji plina s skupno kapaciteto 13,8 kilograma. Ob pomoči CNG plina boste s samo enim polnjenjem plinskih rezervoarjev prevozili približno 410 km, ob uporabi bencinskega goriva iz pomožnega bencinskega rezervoarja z volumnom devetih litrov pa lahko s samo enim polnjenjem vseh štirih rezervoarjev prevozite še daljšo razdaljo (približno 630 kilometrov). Edini pravi minus predstavlja manjši volumen obeh prtljažnih prostorov. Pri
plinsko gnani scali znaša osnovni volumen prtljažnega prostora samo še 339 litrov (običajna scala: 467 litrov). Enako je tudi v primeru plinsko gnanega SUV modela kamiq, kjer bo v prtljažnem prostoru na voljo samo še 278 litrov namesto 400 litrov pri klasično gnani različici.

Nemške prodajne cene za obe plinsko gnani škodi se pričnejo pri 21.950 evrih v primeru modela scala ter 22.500 evrih v primeru SUV modela kamiq.

Podobne objave